Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания на американски той териер

Заболявания на американски той териер

Заболявания на американски той териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Американският той териер принадлежи към миниатюрните породи кучета, но фактът, че са малки, не пречи на представителите на породата да бъдат весели, забавни, активни. Нещо повече - те са доста самонадеяни, като често не се боят да влязат в конфликт с по-големи от тях породи.

Тяхната подчертана териториалност, бдителния им темперамент и невероятния им хъс към движение не биха били възможни без добро общо здравословно състояние, което да им осигури неизчерпаемата енергия, на която се радват.

Поради доброто си общо състояние малкият лисичар, както наричат това енергично дребно кученце, не се нуждае от специален комплекс от грижи за здравето му. Все пак специалистите призовават собствениците на тези симпатични мъници да проявяват засилена бдителност напролет, когато се появяват различни паразити като въшки и кърлежи. Поставянето на яка на кученцето ще го спаси от напастта на паразитите, които тормозят животното и изсмукват енергията му.

Тази опасност е общовалидна за всеки той териер, независимо дали иначе се отличава с добро здраве, което, за щастие, е характерна черта на малките американски териерчета. Средната продължителност на живота им е 15 години, което свидетелства, че те нямат много вродени болести, съкращаващи живота им. Това обаче важи за потомството на здрави родители с добра генетична линия. Случайното кръстосване често причинява генетични аномалии сред новородените той териери.

Най-уязвимото място в тялото на кученцата от породата са тънките крайници. Затова изкълчванията на коляното са често срещано състояние при тях. Това не е безобидно, защото при напредване на състоянието се стига до окуцяване на животното или деформации в структурата на скелета му. Това снижава съществено качеството на живот на домашния любимец.

Заболявания на американски той териер

Други по-често срещани болестни състояния при той териера са:

- Синдром на Пертес - характеризира се с некрози по главата и бедрените кости;

- Кожни заболявания - кученцата често страдат от краста и дерматити;

- Алергии - основна опасност са хранителните алергии при породата;

- Синдром на Вилебранд - наследствено заболяване на кръвта;

- Вродени форми на хипотиреоидизъм.

Най-тежки са наследствените генетични заболявания затова при избор на кученце е нужно да се проследи генетичната история на родителите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest