miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на неаполитански мастиф

Хранене на неаполитански мастиф

Хранене на неаполитански мастиф
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Неаполитанският мастиф принадлежи към групата на едрите кучета или така наречената гигантска порода. Тези животни достигат зрялост между 18 и 24 месеца, а дългият им растеж преминава пред 3 етапа, обусловени от енергийните нужди, развитието на храносмилателната система и от зъбите.

Първи етап

Това е период от отбиването на кутрето до навършване на 2 месеца. През това време малкото кученце расте много бързо, то наддава по 160 грама дневно. В този период мъниците се нуждаят от енергия, която е 2 пъти повече в сравнение със зрелите екземпляри. В същото време обаче прехранването може да предизвика диария. Те трябва да приемат високо енергийна храна.

Втори етап

Той обхваща възрастта от 2 до 8 месеца. Тогава кутрето расте бързо и укрепва. На 8 месеца то вече има размер до 90 процента от този на възрастното животно. Рискът от натрупване на наднормено тегло е нужно да се предотврати, за да укрепнат костите. Все още кученцето е с млечни зъби и това също трябва да се вземе предвид.

Трети етап

Неаполитански мастиф

Това е времето от 8 до 18 месеца. Тогава се оформя мускулатурата при неаполитанския мастиф и се натрупва мускулна маса. Тогава растат и постоянните зъби на кучето.

Тъй като растат с тези бавни темпове малките кутрета се нуждаят от по-малко мазнини в сравнение с мъниците от други породи. Мазнините дават енергия, а кутрето неаполитански масиф е по-бавно и не толкова пълно с енергия, така че нуждите му от мазнини са по-малки.

Протеините са важни и храната за неаполитански мастиф, която се избира, независимо дали е домашно приготвена, или фабрично сготвена, трябва да бъде с високо съдържание на протеини.

Въглехидратите, нужни за храненето на кучето в процеса на растежа му, могат да се набавят най-лесно от хляб, макарони и крокети, последните се грижат и за зъбите му.

Възрастното куче вече е с големи размери, подложено е на висока физическа активност и натоварване и затова се нуждае от високо енергийна храна. Трябва обаче да се знае, че породата неаполитански мастиф се отличава с по-малък храносмилателен тракт и това води до чести проблеми от претоварването му. Затова храненето на неаполитански мастиф трябва да бъде по-малко, за да се облекчи храносмилателната система, като в същото време да му дава нужната енергия. Необходимостта от храни от най-висок клас се налага от само себе си.

Един мастиф на 2 години изяжда около 2 килограма храна дневно. Големите кучета страдат по-често от проблеми с храненето и затова следенето на храната и използването на висок клас храни е наложително, за да се чувства и расте здрав и жизнен добродушният домашен гигант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest