Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Опасно ли е да даваме домати на кучето?

Опасно ли е да даваме домати на кучето?

Опасно ли е да даваме домати на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Желанието да угодим на своя лаещ четириног питомец у дома е нормална проява на любовта и привързаността на човека към домашния му любимец. Споделянето на човешка храна с кучето е символ на единение, на чувство на приемане на животното като член на семейството.

Храната на хората обаче невинаги е подходяща за кучетата и затова за всеки продукт трябва добре да се осведомим дали може да се дава и в какви количества на четириногия ни другар.

На въпросът дали кучетата ядат домати, краткият отговор е положителен. Има обаче много уговорки към това разрешение и е нужно те да се осмислят добре.

Доматите са богати на хранителни вещества, с добро действие върху храносмилателната система на животното. Те съдържат малко калории и много фибри, които подпомагат храносмилането. Съдържанието на ликопен пък се грижи за сърдечното му здраве. Това се отнася за добре узрелите сочни домати.

Зелените части на растението, включително стъблата и листата, както и зеленият, недобре узрял плод съдържат токсини, известни като соланини. Те не са вредни за кучето, ако само ги опита, но храненето с тях създава проблеми.

Четириногите питомци обичат да ходят в градините на стопаните си и често ядат неузрелите домати. Това е вредно и дори опасно. Най-честите симптоми на отравяне с домати при кучетата са разстройството, объркването, нарушеният сърдечен ритъм и други. Тогава е нужно спешно лечение.

Кучетата ядат ли домати?

Храните, съдържащи домати, като супите, сосовете, не са полезни за животното тъй като съдържат вредни добавки - захар, сол, химикали, овкусители, стабилизатори. Има риск то да развие алергия, изразяваща се в кихане, кучешка кашлица, треска, подуване и други, които също налагат незабавно лечение.

След консултация с ветеринаря може да се даде домат на кучето. Задължително е да се избере добре узрял плод, за който е сигурно, че не е третиран с пестициди, добре измит и нарязан, без сол, която е вредна за тях.

И в никакъв случай да не се прекалява, защото не бива да се забравя максимата, че човешката храна и кучешката храна не са едно и също нещо.

Пресният плод, в премерено количество ще зарадва домашният любимец, без да създаде проблеми на стопанина му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest