Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Неподозирани факти за белите котки

Неподозирани факти за белите котки

Неподозирани факти за белите котки
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

На шега казват, че хората се делят на 2 типа - любители на кучета и любители на котки. Мъркащите пухкави топчици заслужават любовта на човека, защото са сладки, умни и прекрасни, особено ако са царствени в своята бяла блестяща козина.

Човек буквално замира, когато го погледнат с красивите си сини очи. Не всеки знае обаче, че около половината от белите котки са глухи, тъй като генът, заради който козината им е искрящо бяла, причинява и дегенерация във вътрешното ухо, завършваща с глухота. Това се случва още в ембрионалното развитие и тези изумителни бели красавици се раждат глухи.

Интересен факт е, че някои бели котки имат различен цвят на очите като едното от тях е синьо, а другото е в друг цвят. Изследване е установило, че котките със сини очи най-често не чуват с това ухо, което е от страната на синьото око. Ако котката ви има синьо ляво око, най-вероятно тя не чува с лявото си ухо.

Бяла котка

Белите котки се раждат, както повечето малки на други животни, със сини очи, като при някои цветът се променя по-късно. Тези от тях обаче, чиито очи остават сини перманентно, често са слепи, благодарение на злощастния ген, предизвикващ и глухотата им.

Проучване за белите котки показва, че от общата популация в котешкото войнство 5 процента се падат на писаните с бяла козина.

Друг неизвестен факт за белите котки е, че слънцето е техен враг. Това се дължи на едно обстоятелство - слънчевите лъчи могат да предизвикат клетъчен карцином в тези области, където космите са по-редки и тънки. Това е своеобразна форма на рак, която може да бъде и болезнена и опасна, ако не се лекува навреме. Затова белите котки трябва да бъдат на закрито през летните дни.

Хубава новина за малките снежни пухчета е, че най-популярните породи имат и вариант бяла козина - ориенталската, персийската котка, сибирската котка, американската късокосместа котка, най-едрата порода мейн куун и други. Във всяка порода белите представители са приказно красиви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest