Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Неподозирани факти за черните котки

Неподозирани факти за черните котки

Неподозирани факти за черните котки
Снимка: suetot/ pixabay.com

В повечето европейски страни има поверие, че черните котки са предвестник за лошия късмет. Това е така, тъй като черният цвят се свързва с мистерии, магии и дявола. Суеверието за тях се е родило през Средните векове и тогава са приемали, че всеки, който притежава такъв домашен любимец, се занимава с магьосничество.

В окултизма пък се смята, че черните котки отразяват негативните емоции от хората, те ги държат далече човека. Какво още не знаем за черните мъркащи домашни любимци?

Черната котка е най-добрият приятел на моряка

Не само ловът на мишки е бил причина пасажери на британските кораби да са и черни котки. Моряците вярвали, че те носят късмет и ще им гарантират щастливо завръщане у дома. Затова няколко черни красавици са останали в историята на морските пътешествия. Черен котарак на име Тибълс пропътувал 30 хиляди морски мили на английски кораби. Обичал най-много да си играе със звънеца на капитана.

Черните котки са различни породи

Съществуват общо 22 породи напълно черни котки. Норвежката горска котка, японският бобтейл и шотландският фолд са само 3 от тях. Най-интересна е породата бомбай, защото животните са с гъста черна козина и жълти очи и приличат силно на роднината си пантерата.

Откъде идва черният цвят на козината им?

Прищявка на генетиката е черният цвят на козината на тези котки. Три основни вариации се наблюдават при тях - Чисто черно, канелено кафяво и тъмно кафяво. Може да има и комбинации между тях. При продължително излагане на слънце част от козината може да стане по-светла и да се покаже шарката, която е заложена генетично. Тогава изглеждат като ръждиви.

Черният ген прави тези котки по-здрави

Черни котки

Генът дава лоша репутация на черните котки, но ги прави и по-здрави. Мутацията е от същото семейство като човешките гени, което ги защитава от инфекциозни заболявания. На това се разчита при търсене на лекарство срещу СПИН.

Кафенето на черните котки

В Япония има известно кафене с името Кекобиака. Славата му се дължи на многото черни котки, които го населяват. Хората могат да ги погалят, а за да ги различат, всяка котка има шалче на врата в различен цвят.

Черните котки не стават за снимане

Този факт се дължи не на лошата им фотогеничност, а на лошото осветление. За да се вижда добре котката, трябва да се снима на абсолютно светъл и изчистен фон, а това е по-трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest