Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Испански породи кучета

Испански породи кучета

Испански породи кучета

Изборът на домашен любимец е отговорна задача. Кучето наистина е невероятно добър избор заради всички свои достойнства и дългото съжителство с човека, което е създало атмосфера на доверие и обич от страна на лаещите четириноги към човешките им стопани.

Все пак изборът трябва да започне от някъде и най-често това е породата на бъдещия нов член на семейството. Породите обаче са наистина огромно число заради селекциите и работата на животновъдите, заради това е добре да се разделят според тяхната родина. Ето едно примерно представяне на испанските породи кучета.

Каталунска овчарка

Това е много древна порода и като такава води началото си от овчарските кучета, използвани в североизточната част на страната.

Отличават се с дълга козина, която пази топлината на тялото им при работа в планината.

Тази испанска порода се отличава с трудолюбие и интелигентност. Добре е да бъде отглеждана в дом на активни хора, за да прекарва много време навън, от което има нужда. Лесно се обучават и са много лоялни, но трябва да се внимава със склонността им да се защитават и да преследват.

Хрътка Ибизан

Това куче от Испания привлича погледа с големите си изправени уши. Тяхната история е много стара, произходът им може да бъде проследен до древен Египет. Бърза, пъргава и издръжлива, тази хрътка се е използвала за лов на зайци, но като домашен любимец е спокойна и уравновесена. Това куче също е за активно домакинство.

Хрътка ибизан

Преса канарио

Тази едра порода е от типа на мастифите и е предназначена за куче-пазач. Животните са използвани и за кучешки борби.

Като домашни любимци са спокойни, интелигентни, отдадени на семейството. Те имат силна воля и физика и се нуждаят от домашно обкръжение на опитни с кучета хора.

Испанско галго

Това е една от най-разпознаваемите испански породи кучета. Бъркат ги много с хрътките, но галго да малко по-дребни.

Това са бързи, издръжливи и пъргави кучета, използвани дълги години за лов.

Като домашни любимци са много приятни, обичат да се излежават на дивана и са много удобни за съжителство.

Испански мастиф

Това е гигантска порода, разработена за защита и управление на стадата мериносови овце, отглеждани в Испания.

Това са интелигентни и независими защитници, които сериозно се отнасят към задълженията си да охраняват и бранят. Много са спокойни и лоялни, волеви и упорити и имат нужда от опитен стопанин.

Испански мастиф

Испанско водно куче

Къдравата му вълниста козина е най-отличителното във външността на това куче. То е разработено като универсално животно за охрана, лов и тъй като е отличен плувец се е използвало за работа във водата.

Активното, бдително и интелигентно водно куче е добронамерено и независимо, но може да бъде силно териториално към непознати.

Други популярни породи кучета от Испания са още Бишон фризе и пиренейски мастиф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest