Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Кои породи котки обичат водата

Кои породи котки обичат водата

абисинската котка обича водата

Най-често думите котка и вода не могат да се включат в едно изречение. Котките не обичат водата и къпането им е изпитание за собственика, ако котето не е приучено от съвсем малко да понася съприкосновението с мокрещата го течност. Затова представата за котка, която плува заедно със стопаните си в басейна, е трудна за приемане.

Защо котките не обичат водата и изпитват подозрение към нея?

Според една теория за произхода на днешните ни домашни любимци, които са се появили най-напред в Близкия изток. Това е пустинен регион и водата там е оскъдна. Котките са мигрирали и са се адаптирали към по-влажни зони, но са се пазили от това, което им е било непознато, като водата например. Това недоверие се среща и днес, заложено в гените им.

В същото време има и котки, които водят произхода си от северните области и точно тези породи са отлични плувци. Те нямат страх или недоверие към водата, защото предците им са се появили в близост до нея. Ето кои породи котки обичат водата:

Абисинска котка

Тази порода е игрива, нежна, привързана и интелигентна. Абисинецът е близък със стопанина си и не се колебае да го последва във водата. Писаната се гмурка и плува смело, защото обожава водата. Причината за това поведение може би се дължи на факта, че родното място на породата е около Етиопия и Египет, а някои са родени буквално на ръба на Индийския океан. Близостта с морската шир няма как да не е причина за любовта към водата.

Бенгалска котка

бенгалската котка е порода, която обича водата

Това е голяма котка с петниста козина, напомняща шарките на леопарда. Оригиналния цвят се предполага, че се дължи на кръстосването на домашна и азиатска дива котка. Тази интелигентна и привързана котка е любител на водата. Стопаните, които имат домашен басейн вкъщи и абисинска котка, трябва да я имат предвид, когато ще се къпят в басейна.

Мейн Куун

Мейн Куун е сред най-едрите породи котки. Нежният, внимателен и пухкав великан сред мъркащото войнство е голям любител на водата. Ако няма басейн или вана, той е готов да се накисне дори в мивката за свое удоволствие.

Породата произхожда от щата Мейн, САЩ и е кръстоска между фермерска и норвежка котка, която е внесена от викингите. Вероятно връзката с влажните райони обяснява този стремеж към водата.

Норвежка котка

Норвежката котка не се бои от водата и е отличен плувец, независимо, че има дебело кожухче. Вероятно скандинавския произход на породата обяснява влечението към гмуркането.

Турска ангорска котка

Любовта на тази порода котки към водата не е така интензивна, но все пак трябва да споменем нейният произход - тя идва от ловуващите риба турски котки, които все още са очаровани от водата. Затова ангорите с радост ще се присъединят към плуващия в басейна стопанин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest