miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Опасно ли е даваме авокадо на папагала?

Опасно ли е даваме авокадо на папагала?

Опасно ли е да даваме авокадо на папагала
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Може да се каже, че най-забавният домашен любимец е папагалът. Птиците са красиви, пъстри, интелигентни, имат собствен характер и много от тях могат да се научат да говорят или поне да имитират някои звуци.

Отглеждането на папагал у дома изисква внимателно и отговорно отношение. Обикновено въпросът за адекватното отглеждане на птицата започва с храненето на папагала. Би могло да се каже, че папагалът е всеядна птица и особено много обича плодове. Предпочитанията му са към тропическите, изкушаващи с аромата и вкуса си плодове, защото в родните местообитания това е една от основните му храни.

Папагалите предпочитат цветните плодове, с които се забавляват, докато се хранят. По-вкусни са им дивите, взети направо от природата. Има обаче сред естествените храни такива, които не бива да ядат, защото не им понасят добре, а някои растителни храни са направо опасни за живота им.

Всеки собственик на папагал трябва да знае основното правило при хранене на птицата си с плодове - никога не бива да дава на своя домашен питомец авокадо! То е отровна храна за папагала.

Защо авокадото е опасно за папагала?

Авокадото е отровно на папагалите

Авокадото съдържа сърдечен гликозид, познат като персин. При птиците той води до бързо спиране на сърцето и смъртен изход. Изследванията са показали, че някои породи папагали като Жако и Корела са изключително чувствителни към персина. За нас е безвреден.

Има сведения, че Амазоната може да яде авокадо, без да се отчитат странични ефекти. Това подсказва, че може да има някои видове папагали, които са по-устойчиви на действието на този токсин. Възможно е да се дължи на разлики в метаболитното преработване на токсина.

Кои части на авокадото са по-отровни за папагала?

Специалистите са категорични, че всички части на авокадото са силно токсични за папагаловата птица. Токсичността обаче може да се променя в зависимостта от това колко е узрял плодът или коя точно част и в какво количество е погълната.

В естествените им местообитания папагалите се учат един от друг кой плод може да се яде, каква част от него. Изследвани са папагалите Ара и е доказано, че те се учат един от друг какво да ядат, както и да неутрализират действието на погълнати токсини чрез глината. Те я поглъщат в такива случаи.

Авокадо на папагал - опасно ли е
Снимка: sandid/pixabay.com

За някои папагали авокадото е с много висока токсичност и не е възможно да се определи за конкретната птица доколко опасно може да се окаже. Плодовете, листата, месото и семената на авокадото причиняват интоксикация на организма на много видове птици, особено силно изразено при папагалите.

Консумацията на 1 грам авокадо от вълнистото папагалче предизвиква тревожност, силна възбуда, която кара птицата сама да скубе перата си, а 7-8 грама от авокадото води до смърт в рамките на 2 денонощия.

Също така след ядене на авокадо папагалът развива умора, задух, отказва храна. Той получава оток на сърцето и белите дробове, а след това настъпва смъртта.

За да запазите живота на своя красив домашен питомец никога не давайте авокадо на папагала!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest