miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Колко часа на ден спят котките?

Колко часа на ден спят котките?

Колко часа на ден спят котките
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Всички живи организми, живеещи на планетата, включително и растенията спят. Сънят е жизнено необходим за растежа, развитието и здравето им.

Когато става въпрос за котки, първата представа за тях е как спят, свити на топчица на топло някъде на топло. Колко спят? Отговорът е, че спят постоянно, макар че не е вярно. Все пак те оставят това впечатление заради известната котешка дрямка, която заема значителна част от времето им.

Колко спят котките в действителност и защо спят най-много сред домашните любимци?

Истината е, че котешкото войнство прекарва в сън средно по 15 часа в денонощието. Някои особено сънливи писани стигат до 20 часа, тоест почти през цялото време.

На практика е нормално котката да спи от 12 до 16 часа. Неговият режим е различен от този на човека и копира ритъма му от живота в природата. Там всички членове на семейство Котки са активни нощем, а през деня са летаргични и сънливи.

Това е естествено състояние за всички хищници, каквито са по същество и малките мъркащи топчици у дома. Всеки хищник е създаден от природата за да преследва и лови плячка. Естествената им храна в природата се активизира нощем и те следват природния си инстинкт, независимо, че се хранят от купичката, която им пълнят стопаните.

В природата ловът изразходва много голямо количество енергия. Затова дългият сън на котките е необходим. Еволюцията е направила така, че котката да бъде отпочинала и в кондиция, за да може да ловува.

Котката спи

Котешката дрямка е друго състояние. Тогава мъркащият ни домашен питомец затваря очи за четвърт или половин час. Дрямката се различава от съня по позата. Котката е в готовност за нападение. Дълбокият сън трае не повече от 5 минути, после се преминава в дрямка до пълното разбуждане.

Малките котенца и вече остарялата котка спят по-дълго. Подрастващото има нужда от повече сън, за да расте, а възрастната писана спи повече заради загубата на силата на обонянието и слуха си.

Климатичните условия също оказват влияние. В дъждовните дни котките спят повече и това е известен факт.

Котешкия сън заема около 2/3 от живота на животното. Има и котки, които успяват да се адаптират към ритъма на живот на стопаните и спят през цялото нощ.

Котаци с болести на щитовидната жлеза спят по-малко от останалите, защото хормоните им засилват метаболизма им и затова бодърстват през по-малки интервали от време.

Ориентировъчна малкото котенце спи около 12 часа.

Порасналите котки от 7 до 12 часа.

Възрастните над 10 часа.

Сънят на всеки индивид е индивидуален, както и при хората.

Прочетете също и за храненето на котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest