Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на котка манчкин

Хранене на котка манчкин

Хранене на котка манчкин

Една котка си е спечелила название котката от Оз и това е манчкин. Причината са неестествено късите крачета на котачето, които са следствие на генетична мутация. Заради тази особеност манчкин е много сладко създание, което се отличава доста от останалите си събратя по това, че не е пъргав като тях и не може с един скок да се качи на масата или да се разхожда по полиците или високата мебелировка у дома.

За някои стопани това е предимство от гледна точка на опазване на имуществото, но трябва да се има предвид при отглеждане на котето, особено при неговото хранене.

Манчкин е малко по-тромав домашен питомец, в сравнение с останалите писани, и поради това е склонен към затлъстяване. От друга страна е непретенциозен към храната си. Затова храната на манчкин трябва да се избира внимателно.

Въпросът с количеството храна, необходима за коте от порода манчкин се определя според възрастта, теглото и физическата му активност. Възрастта и здравословното състояние също са фактор при определянето на порцията. Необходимата храна трябва да доставя 35-45 калории на килограм тегло. Консервираната храна за котки доставя от 85 до 105 калории на 100 грама за сравнение.

Ако изборът на стопанина е котето да се храни с домашно приготвена храна, тя трябва да се вписва в същите параметри, като може малко да се завиши съдържанието на месо, което в консервите е около 40-60 процента от цялото съдържание. При хранене на манчкин с натурална храна непременно трябва да се включат витамини и минерали като добавка. В консервираната храна те са предвидени в състава.

При натурално хранене месото за манчкин трябва да бъде основно от птици, защото такова е в естествената среда на котките. Нужно е обаче да се изключат патешкото и гъшето месо, защото са прекалено мазни. Свинското и овнешкото са неподходящ избор по същите причини. Месото винаги се дава сварено или печено.

Манчкин

Растителната храна има поддържаща роля в менюто. Тя поддържа храносмилането, доставя витамини и минерали, но животното не извлича пълноценно хранителни вещества от нея.

Забранени храни за манчкин са тези, които не са полезни и за човешкото хранене - пържени, мазни, тестени храни, колбаси, сладки, пикантни хранителни продукти. Човешката храна също не е подходяща за ежедневно хранене на манчкин.

Гранулираната и консервирана храна за котки в търговската мрежа е създадена по формула, осигуряваща пълноценно хранене на домашния любимец, стига да е висококачествена.

Манчкин се нуждае от постоянен достъп до прясна чиста вода. При затруднения да получава нужното му количество течност, котето може да развие заболявания на отделителната система.

Вижте и други дребни породи котета, които са също толкова сладки като манчкин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest