miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Хранене на скалария

Хранене на скалария

Хранене на скалария

Скалариите са екзотични аквариумни рибки, принадлежащи към цихлидите. Те са интересни на външен вид заради дисковидното си тяло и остра уста. Тези техни отличителни особености имат значение, когато се отнася до храненето на рибката.

Като всички цихлиди те са всеядни, което включва и малки живи рибки, които са част от диетата им в естествената им среда. Този момент трябва да се има предвид, когато се настаняват заедно с други дребни аквариумни обитатели, защото малките мирни рибки може да се превърнат в част от храната на скаларията.

Скалариите се числят към всеядните видове рибки. Те се хранят както с жива храна, така и със заместители. Качествената суха храна е подходящ избор за хранене на скалария. Може храната да се дава на люспи, както и гранулирана. Живата или замразената храна е много важна за тяхното здраве и добро оцветяване.

Важен въпрос е количеството на храната за скаларията, тъй като този вид се храни бързо и агресивно и има склонност да изяжда повече храна от необходимото, така че рибката може лесно да затлъстее. Като честота храненето не бива да бъде повече от 2-3 пъти на ден.

Добре е да се вземе предвид факта, че колкото пъти се даде храна на скаларията, толкова пъти тя ще се втурне да яде, създавайки погрешно впечатление, че е гладна и това често кара неопитния акварист да дава често храна на скалариите. Прехранването води до развитие на различни заболявания при рибката.

Скалария

Най-често на скаларията се дава суха храна. Важно е да се има предвид нейната анатомия при този вид хранене. Острата уста на рибата е препятствие при храненето, защото пречи да си набавя храна от дъното на аквариума.

Затова подходяща е тази храна, която се спуска бавно надолу и рибката има време да я улови. Този тип рибки се хранят в горната част на водното си местообитание. Могат да взимат храна и от повърхността на водата. Люспестата храна е подходяща, защото обикновено плува на повърхността.

Скаларията ще издържи, ако един ден не се храни, но наваксването с двойна порция на следващия ден е груба грешка. Правилното даване на храна е гаранция за жизнеността на тази интересна екзотична рибка.

Прочетете също с какви рибки може да живее скалария и други съвети при отглеждане на скалария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest