Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Правила при размножаване на скаларии

Правила при размножаване на скаларии

Правила при размножаване на скаларии

Обикновено размножаването на скаларии се смята за една от трудните дейности по стопанисването на аквариум, тъй като много често е несполучлива. Но ако се изпълняват стриктно всички предписания и се познават особеностите на съответния вид, тази дейност също ще се увенчае с успех.

Какво е важно за развъждането на скалариите?

Най-напред важната информация е, че скаларията е цихлида, и като такава се храни много агресивно, което означава, че ще бъде опасна за новородените. Нужна е предварителна подготовка при нейното размножаване.

Като начало трябва да се наблюдават оформилите се двойки. Всеки чифт се отделя в някой ъгъл и пази определена територия. Рибите си харесват някое листо от водно растение в аквариума, а понякога и стъклото на съда.

От 2 до 5 часа преди да положат хайвера, те започват да чистят листото и стават по-агресивни към другите рибки. Това е знакът, че размножаването на рибите скаларии ще започне. Вижда се, че на женската скалария се показва вече яйцеполагалото.

Женската започва да полага яйцата в отвесен ред, а след нея мъжкия ги опложда, във време, когато не му се налага да пази територията. Снасянето на хайвер при скалариите може да продължи няколко часа. След като женската престане да хвърля хайвер, нужно е да се изчака още 1-2 часа, мъжкия също да приключи с оплождането.

Параметрите на водата трябва да показват киселинност 6, 2-6, 6, твърдост на водата 6-7 и температура 28-29 градуса.

За да се опази хайверът, добре е да се извади в малко аквариумче със същите параметри на водата. Хайверът ще се излюпи в рамките на 3 дни. Трябва да се наблюдава дали малките ще се съберат в ято, това е добър признак.

Скаларии

Малките трябва да се наблюдават непрекъснато. Когато жълтото на коремчето им изчезне, могат да се захранят веднага с новоизлюпени артемии. Нужно е скалариите да се хранят 4 пъти на ден, когато им спаднат коремчетата.

При добро хранене новородените растат бързо и само за 2 месеца са с размер на възрастни.

Двойките са в готовност за хвърляне на нов хайвер след 9 дни.

Вижте още съвети при отглеждане на скалария и с какви рибки може да живее тя!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest