Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Какви са първите аквариумни рибки за деца?

Какви са първите аквариумни рибки за деца?

Какви са първите аквариумни рибки за деца?

Когато ще се избира домашен любимец за дете, винаги се мисли за кученце или котенце, защото те мили, сладки и могат да бъдат добри другари в игрите на малките палавници. В избора обикновено не се споменава за аквариумни рибки и те остават подценявани, а това е незаслужено. Домашният аквариум, направен за детето, може да служи както за забавление, каквото осигурява наблюдаването на рибките, но и за научаване на много неща за ежедневието в животинското царство.

Ако детето е запленено от красивия вид на аквариумните обитатели и семейството иска да внесе един природен щрих в дома си, се пристъпва към оборудването на съда. Най-важният въпрос обаче остава какви рибки да бъдат настанени в него. За да държат интереса на детето, те трябва да са пъстри, красиви, пъргави и лесни за отглеждане.

Най-добрият избор за начинаещи акваристи, каквито са децата, са издръжливите видове, които не се нуждаят от специални условия и достатъчно атрактивни за наблюдение. На тези условия отговарят най-пълно живораждащите аквариумни рибки, наричани на кратко живородки.

Към тази група принадлежат гупи, хелери, молинезии, плати. Най-често първата рибка, пускана в аквариума, е гупата. Тя е миролюбива, жизнена, освен това е непретенциозна към параметрите на водата и храната си и когато към нея се присъединят други живородки, се получава едно жизнено мини общество, което радва малките акваристи. Важно е, че гупите не нанасят вреди на растенията в съда и никога не нападат неонките, хелерите, молинезиите и другите рибки, с които делят жизненото си пространство.

Хелерите са подходящи рибки за деца

Към лесни и подходящи за отглеждане от деца рибки спадат и кардиналите. Тяхното предимство е, че са много издръжливи, ядат всичко и са миролюбиви. Не на последно място стои външният им вид - те са много красиви.

Ако детето иска да има много атрактивна рибка, която да открива мигновено сред другите, непременно трябва да има и данио. Те са забележителни на външност, защото са нашарени като зебра. Тъй като се движат в група, те са много атрактивни за наблюдение. Обичат обаче често вода и затова аерацията трябва да бъде добра.

Хелерът е много мирно водно създание и както гупата не уврежда растителността в аквариума. Това обаче е малко по-претенциозен вид с изисквания към температурата, но може да се повери на малък акварист, за да стане отговорен собственик на красива рибка.

В първото аквариумче на детето, което ще се учи да се грижи и да наблюдава рибките си, не бива да се пропуска сомчето. Те също са миролюбиви, интересни за наблюдение как чистят аквариума и се грижат за чистотата, от която всички обитатели се нуждаят. Много подходящи рибки за деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest