Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи при отглеждане на кувас

Грижи при отглеждане на кувас

Грижи при отглеждане на кувас
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Породата кувас е унгарска и е название за едро, силно и интелигентно куче с дълга история на отглеждане и използване в родната му Унгария. В негово лице собственикът има един от най-добрите охранителни и лоялни домашни любимци.

Животното не изисква особени грижи. Този голям домашен питомец е непретенциозен и издръжлив. Грижите за неговия външен вид включват само вчесване на бялата му козина, която е доста дебела и дълга, защото животното е пригодено да издържа на сурови климатични условия, когато е било куче пазач на стадото и помощник на овчаря. Ако не се вчесва всекидневно с помощта на четка, гребен и фурминатор, защото в противен случай се сплита на фитили, които впоследствие образуват топки козина, а те могат да се премахнат само с отрязване до кожа.

Що се отнася до къпането на кучето, въпреки белия цвят, който е единствената възможност по стандарт, къпането на кувас повече от 4-5 пъти в годината не се препоръчва. Вълната им, съставена от мек подкосъм и горна твърда козина е пригодена за самопочистване и разресването навреме е достатъчно домашният питомец да изглежда добре поддържан.

Кучето кувас се нуждае от широко пространство навън, за да тича на воля, тъй като това го прави щастливо. Затова се препоръчва на стопани, които разполагат с къща с двор. Кувасът може да живее в помещение, което не е в къщата, стига то да е сухо, добре проветрено, защитено от преките климатични условия и да предлага простор. Въпреки наличието на двор обаче, стопанинът трябва да извежда своя домашен любимец на разходки, защото той се нуждае от връзка с човека, от неговата близост. Неглижираното животно става агресивно и нервно, особено ако се държи вързано на верига.

Отглеждане на кувас

Отглеждането на кучето в апартамент не е най-добрата опция, но може да се избере, стига стопанинът да разполага с няколко свободни часа всеки ден, за да може да извежда четириногият си питомец на разходка. Застояването в тясно затворено пространство се отразява зле на тази порода.

Освен физическите занимания грижите за кувас включват игри и обучение, които да развиват интелекта му. Това куче е умно, смело, може да взима решения и се нуждае от занимания, които да му дават възможността да се прояви.

Грижите за храненето на кувас изискват съставяне на меню, включващо месо, зърнени храни и зеленчуци в равни количества. Свинското месо трябва да се изключи от храната му, защото тази порода не го понася добре.

Това куче е неизискващо по отношение на отглеждане, но е за хора, които разполагат с достатъчно свободно време за своя домашен любимец. Заетият собственик ще направи своя кувас нещастно и озлобено куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest