Домашна Коза

Домашна коза

Домашната коза е едно от селскостопанските животни, за които можем да кажем, че са сред най-старите сподвижници на човека в неговото развитие. Тя е роднина на дивата коза и муфлона. Следите на първите кози ферми са отпреди 9 хиляди години преди Христа. Най-старите са открити в Близкия изток. В най-древни времена хората са отглеждали аегагър - древният предтеча на днешната коза за мляко, месо и козя вълна.

През вековете козата е останала до човека, продължавайки да бъде основен източник на млечна и месна храна, за да достигне до днешно време, когато може да бъде намерена и като домашен любимец - типични за мини козите и козлетата пигмеи. Разбира се, че не всяка порода е подходяща за отглеждане в дома, но все пак съществува и тази екзотика.

Общи сведения за домашната коза

Capra domesticus е латинското название на това четириного домашно животно, отличаващо се с бодливото си тяло, еднообразен къс и твърд косъм с равномерен цвят. Размерите, цветът и други особености на този чифтокопитен бозайник от семейството на Козите зависят от породата.

Животното има дълъг врат и къса опашка, много здрави крака с копита. Принадлежи към преживните животни, както кравата, и е много непретенциозна към храната - задоволява се трева, цветя и листа. Затова е предпочитана за отглеждане от хората през вековете.

Способностите на козата за пестеливо хранене и адаптиране към екстремни условия на околната среда я правят рентабилна за отглеждане, наред с ползите от нейните продукти.

Освен това, противно на разпространеното мнение, че козата е глупава, тя е доста интелигентно животно, което е в състояние да решава по-сложни проблеми и може да бъде успешно обучавана, като може да си спомня наученото в продължение на 10 месеца.

Ползата от отглеждане на кози

Доколко е рентабилно да се отглеждат кози, е въпрос, който си задава всеки, решил да се заеме с тази дейност. Това е решение, което се взима след запознаване с някои факти около козата.

Едно малко животно от този вид може да дава 90 литра мляко за месеца и то в продължение на 10 месеца годишно. При отглеждането им е добре да бъдат поне две животни, защото те са много социални и имат нужда от компания на себеподобни или други селскостопански животни.

Кастрираната коза може да даде от 11 до 18 килограма козе месо. Затова закупуването на кози трябва да бъде подчинено на намерението - дали се предвижда да се отглеждат за мляко, или за месо. От това се определя породата, която да се закупи.

Мини коза

Козите са добър избор за производство на мляко, а месото им е популярно в по-голямата част от света. Търсенето е такова, че много държави внасят козе месо. Женските са подходящи за отглеждане като млечни кози, а мъжките за месо, тъй като половината от ражданията са на мъжки козлета.

Условия за отглеждане на кози

За да се отглеждат кози, не е необходимо да се осигуряват специални условия. Тези животни не са придирчиви към мястото, което обитават. Нужно е обаче да се помисли за добра ограда, която да ги запази от напускане на обора. Изискванията към мястото за задържане са следните:

- Поддържане на температура около 6 градуса през зимата и 18 градуса през лятото.

- Добра вентилация на помещението. Влажен и замърсен въздух ще намали добива на мляко.

- Достатъчно свободно пространство. Козата е активно животно и се нуждае от поне 4 квадратни метра площ

Трябва да се държи сметка, че козите могат да скачат, както и да се катерят, а аксиомата, че тревата от другата страна на оградата е по-зелена важи напълно при тях.

Хранене на кози

Източниците на храна за козите са няколко: трева, храсти, млади дръвчета, фураж и концентрати. Основната им храна идва от пашата, тоест зеленият фураж представлява основна част от хранителната диета. Може обаче да им се дава допълнително счукан овес, зеленчуци и кореноплодни. Комбинираните фуражи увеличават добива на мляко.

Тъй като през зимата козите не се извеждат на пасището, те с желание ядат сено. Клонки и зеленчуци към основната храна ще им осигури витамините, от които се нуждаят.

Козе мляко

Козите се нуждаят от сено, дори когато ходят на паша, те се затрудняват с младата прясна трева. Младите кози, бременните и млечните изискват допълнително хранене с фуражен концентрат. Нужно е да се наблюдават козите. Когато имат видимо голям корем, това означава, че имат добро храносмилане. Предполага се, че те изглеждат пухкави, защото са преживни животни.

При несигурност от страна на стопанина или поява на проблем с храненето е добре да се потърси съвет от специалист, който да състави менюто на стадото.

Много важен момент е водопоят. Всяка коза изпива около 5 литра вода на ден. Освен това ежедневно трябва да им се осигурява минерална сол, както е при овцете.

Развъждане на кози

Козата е плодовито животно. Колко ярета може да роди, зависи от породата. Тези животни често имат многоплодна бременност и раждат от 2 до 5 ярета.

Пубертетът при женската настъпва на около 6 месеца. Заплождането на козата обаче трябва да стане след 10-месечна възраст, за да се гарантира успешното износване. Бременността е около 150 дни. След 5 месеца се раждат от 1 до няколко ярета. Те тежат от 3, 5 до 4, 5 килограма средно. Основната им храна през първите две седмици е майчиното мляко. Към края на първия месец ярето привиква напълно към фуража на възрастните животни.

Веднага след раждането малкото трябва да остане при майката, за да го оближе и да поеме първите глътки коластра. Ако се отстрани веднага, може майката после да го познае като чуждо и да го отхвърли. Коластрата е важна за здравето на новороденото.

Някои стопани издояват козата и дават на ярето част от млякото, а останалото ползват за други нужди. Ако яретата бъдат кърмени от майката, през първите 2 месеца стопанина се лишава от прясно козе мляко, но изхранването на малките не представлява проблем. Опцията е избор на стопанина и зависи от целите на развъждането и отглеждането на козите.

Отглеждането на кози с цел козе мляко, с цел месо и размножаване са различни неща. Изборът на цел се прави в началото и стадото се управлява в зависимост от плана, като се започва на дребно и постепенно се увеличава числеността на стадото.

Болести по козите

Отглеждане на кози

Почти във всяко стадо, независимо от добрата грижа, се случват заболявания по животните. Има редица заболявания, от които страдат тези животни, но повечето имат близки симптоми и ако бъдат забелязани, трябва да се потърси помощна на специалист ветеринар.

- Депресивни състояния и треска

- Лиги от устата и диарични изхождания

- Кашлица, горещо виме, подуване на клепачите, посиняване на венците

Тези симптоми са предвестник на сериозни заболявания по козите, които фермерът няма да може да излекува сам и трябва да потърси квалифицирана помощ.

Освен от инфекциозни заболявания, козите страдат от кърлежи и други паразити. Когато се установи наличие на външни паразити при едно животно, това означава, че цялото стадо е засегнато. Необходимо е да се напръска обора или мястото за задържане с препарати срещу паразити, както и да се обезпаразитят самите животни. Поддържането на добра хигиена е важно условие за превенция срещу паразитите.

Има и мастит при козите, който се наблюдава и при домашните овце.

Прочетете още любопитни факти за козите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest