miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Зеленчуци за вълнисти папагали

Зеленчуци за вълнисти папагали

Папагал

Вълнистите папагалчета са най-често срещаният вид от папагаловите птици в домовете на хората, наред с папагал ара, жако, амазона, малък Александър. Предпочитани са като домашни любимци заради компактния им вид, красивите разноцветни пера и сравнително лесното отглеждане.

За да бъде вълнистото папагалче в добро здраве и кондиция, нужно е хранителната му диета да бъде добре подбрана. Важно място сред хранителните продукти заемат зеленчуците. Пресните зеленчуци са както храна, така и забавление на птицата, защото са с различни цветове, а това забавлява папагалчето и то играе с храната си.

Трябва зеленчука, който се дава на домашния любимец, да бъде добре измит, почистен от всичко неподходящо и нарязан на удобни парчета. Много зеленчуци, които консумираме и ние, хората, са годни и полезни за вълнистото ни папагалче и това улеснява в приготвянето на менюто му. Какви зеленчуци да даваме на вълнистото папагалче?

Морков

Това е най-важният зеленчук за всички видове папагали, включително вълнистия, заради съдържанието на каротин. Съдържа и витамини С и група В, също калий, калций и желязо.

Краставица

Съдържа ценни минерали за папагала - калий, калций, магнезий, фосфор. Намират се и провитамините А, група В и С. Всички вълнисти папагали обичат краставица.

Царевица

Царевица на папагалчетата

Кочаните на царевицата съдържат много полезни вещества. Можем да споменем въглехидратите, белтъчините, витамините от група В.

Зелена салата

Заради богатото съдържание на вода и фолиевата киселина на вълнистото папагалче трябва да се дава зелена салата. В тъмнозелените видове има повече концентрирани витамини и минерали, отколкото в светлите и червените. Може да се дават и изсушени зеленчуци на папагала.

Алабаш

Този зеленчук е подходящ заради витамините В6, А, С, фолиевата киселина. Не бива обаче да им се предлагат и листата на алабаша, може да предизвикат проблем с храносмилането.

Картоф

Картофи

Картофите трябва да присъстват в менюто на вълнистото папагалче заради белтъчините, въглехидратите, калия, фосфора, желязото, витамините С и група В. Трябва да се предлага варен с кората му.

Магданоз

Този зеленчук съдържа витамини А, С. Ако папагалчето не иска да го яде пресен, може да се нареже на ситно и да се смеси с другата му храна. Плодовете и семената на магданоза обаче съдържат отровни вещества, затова не се дават на птицата.

Репичките, пиперът, доматите, целината, цикорията, спанакът също са подходящи зеленчуци за на вълнистото папагалче.

Ако и вие искате такъв екзотичен любимец, разгледайте тези обяви за вълнисти папагалчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest