Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Колко големи стават костенурките?

Колко големи стават костенурките?

Колко големи стават костенурките

Ако обмисляте да си вземете костенурка за домашен любимец, един от най-важните въпроси, които вероятно си задавате, е колко голяма ще порасне тя. Това е важно да се има предвид, тъй като костенурките могат да се различават значително по размер в зависимост от техния вид.

Някои костенурки могат да тежат по-малко от една стотинка при раждането си, докато други могат да достигнат тегло от няколкостотин килограма, съветва Лори Хес, собственик на Ветеринарния център за птици и екзотика Бедфорд Хилс в Ню Йорк. Затова преди да си вземете костенурка, проучете вида ѝ, за да добиете представа за това колко ще порасне и какви грижи ще изисква.

Ето няколко други неща, които също трябва да имате предвид при големината на костенурката.

Очаквайте бавен растеж

Много собственици искат от костенурките си да пораснат супер бързо, но това е нереалистично, казва Джей Джонсън, собственик на Аризонски екзотични животински практики и консултант в Аризонския отдел за дивеч и риби. На тях им е заложено да растат много бавно, добавя Джонсън.

Факторите, които могат да повлияят на размера на вашата костенурка, включват колко UV светлина получава, каква е температурата и условията, в които живее, както и колко здравословно бива хранена.

Ето кои са най-често срещаните видове костенурки и техните размери:

- Западни рисувани костенурки: рисуваните костенурки са “изрисувани” в червено, жълто и маслиненозелено, което ги прави невероятно красиви на външен вид. Те достигат размери от 10 до 25 см.

- Червенобузи костенурки: според Джонсън това са най-често срещаните водни костенурки и могат да варират в размер от 12 до 30 см (като женските обикновено са по-големи от мъжките). Те могат да живеят до 30 години.

Костенурка

- Източни костенурки: както подсказва името им, източните костенурки са родом от източната част на Съединените щати и имат размери от 10 до 20 см. В дивата природа те могат да живеят до 100 години.

- Тексаска костенурка: чувствителни към качеството на водата, тези костенурки трябва да имат място за препичане, ако се отглеждат като домашен любимец. Те могат да достигнат размери от 7 до 21 см.

- Горски костенурки: местообитанието на този вид също трябва да включва достъп както до вода, така и до суха земя. Горските костенурки могат да порастат до 22 см.

Създаване на местообитание за костенурката

Едно от най-важните неща при отглеждането на костенурка е осигуряването на подходяща среда, където вашата тя да живее добре. След като разберете приблизително колко голяма може да стане вашата костенурка, е препоръчително да закупите среда, която може да побере вашия домашен любимец и да има още място в случай, че тя порасне дори още повече от очакването. Колкото повече място, толкова по-добре, каза Джонсън. Повечето хора не осигуряват достатъчно място за костенурките си.

Джонсън също препоръчва да проучите естественото местообитание на вашия вид костенурка и да се опитате да изимитирате същото в средата, която подготвяте вкъщи. Например, ако костенурката хибернира през годината, трябва да се опитате да пресъздадете условията за това. Обмислете варианта да използвате детски басейн или местообитание, което можете да си измайсторите сами, тъй като стъклените аквариуми са доста тежки и трудни за почивстване, каза той. След като сте се погрижили за самото местообитание, трябва да добавите и:

- UV светлина

- Топлинна лампа

- Субстрат или материалът, върху който обикновено живее животното - дървени стърготини, пясък, пръст или кокосови влакна. Опитайте се да държите храната извън субстрата, така че костенурката ви да не поглъща настилката.

- Дървено трупче (периодично го навлажнявайте с вода, за да осигурите на костенурката влажна среда, където да се скрие).

Размер на костенурките

Ако можете поставете UV светлината от едната страната средата и топлинната лампа от другата, за да може костенурката да прекарва време и в двете среди. Много костенурки обичат да се пекат на слънце. Не поставяйте пластмаса, плекси стъкло или нормално стъкло под UV светлината.

Когато дойде време за почистване на местообитанието (терариума), премахнете всичко, изхвърлете стария субстрат и го заменете с нов материал. Избършете всичко със силно разреден разтвор от белина, оставете го да изсъхне в продължение на поне десет минути и го изплакнете, преди да поставите всичко обратно. Колко често почиствате зависи от вида на резервоара, който имате. Ако е с влажна среда, може да се наложи да почиствате два пъти месечно. Ако е само със суха среда, можете да почиствате веднъж на няколко месеца.

Ако и вие искате такъв екзотичен любимец, вижте тези обяви за костенурки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest