Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да помогнем на котката си да отслабне?

Как да помогнем на котката си да отслабне?

Как да помогнем на котката да отслабне?

В днешно време котките са по-дебели. Колкото и странно да звучи, това е съвсем вярно. В проучване, проведено миналата година от Асоциацията за превенция на затлъстяването на домашни любимци, 58% от котките са класифицирани с наднормено тегло или затлъстяване от техните ветеринарни лекари. Това означава, че над 55 милиона котки са изложени на повишен риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане, артрит и много форми на рак. Наднорменото тегло също води до редица допълнителни медицински разходи за собствениците на котки.

Как мога да разбера дали котката ми е с наднормено тегло?

Най-сигурния начин е да я заведете на преглед при ветеринар. Той ще използва оценка на състоянието на тялото, съчетана с измерване на теглото, за да прецени дали котката ви е над нормата. Има няколко лесни начина да проверите цялостното състояние на тялото на котката си и да следите напредъка по време на отслабването на котката като например:

- Проверка на ребрата. Ако натиснете по гърдите, трябва да можете лесно да усещате ребрата на вашия домашен любимец под тънък слой кожа. Ако усещате дебел слой плът, то най-вероятно котката ви е с наднормено тегло.

- Тест на корема. Котките със нормално тегло ще имат корем, който е опънат, стегнат и прибран нагоре. Ако корема на вашата котка виси или докосва пода - котката ви е с наднормено тегло.

- Проверка на талията. Когато погледнете своя домашен любимец отгоре, трябва да видите фин силует на пясъчен часовник и да можете да различите къде е талията. Ако не можете - котката ви е с наднормено тегло.

Какво може да причини наднорменото тегло на котката ми?

Затлъстяването е най-големия проблем за здравето на котките. Ако имате нужда от някаква мотивация, за да помогнете на котката си да отслабне, вижте какво може да й се случи ако не предприемете нещо:

- По-кратък живот. Доказано е, че яденето на по-малко храна удължава продължителността на живота и намалява риска от някои заболявания при доста животински видове като червеи, паяци, риби, хамстери, мишки, кучета и маймуни. Подобно на тях, ако искате котката ви да живее дълго, внимавайте как я храните.

Дебела котка

- Диабет. Все по-често ветеринарите диагностицират котки с наднормено тегло с диабет тип 2. Подобно на хората, пълничките котки са изложени на огромен риск от развитие на диабет, изискващи ежедневни инжекции с инсулин. Доказано е, че диабетът намалява продължителността на живота на домашния любимец. За много котки диабетът тип 2 до голяма степен може да бъде предотвратен чрез хранене с правилното количество храна.

- Високо кръвно налягане. Хипертонията е често пренебрегвано разстройство при котките и е известно като „тихият убиец“, защото не можете да видите щетите, които нанася на тялото преди да е твърде късно. Ако котката ви е натрупала излишни килограми, вашият ветеринарен лекар вероятно ще измери кръвното й налягане. Този прост тест може да спаси котката ви от внезапна слепота, сърдечни проблеми и бъбречна недостатъчност.

- Артрит. Проучване от 2011 г. на изследователи от Холандия изследва котките (на възраст над 6 г.) за признаци на артрит. Изследването заключава, че докато 61% от тестваните котки са имали рентгенографски доказателства за артрит, много малко собственици са разпознали признаците на това заболяване при котките си. Дори ако вашата котка да има само 1-2 излишни кг, това тегло натоварва допълнително ставите. Още по-лошото е, че мастните клетки произвеждат вредни химикали, известни като адипоцитокини, които могат да увредят дори ставите, които не поддържат теглото. Няма лечение за котешкия артрит, възможно е само да се облекчава болката.

- Рак. Излишъкът от мазнини е свързан в образуването на много видове рак при животните. Националният институт по рака изчислява, че затлъстяването и физическото бездействие могат да са причината за 25% до 30% от основните видове рак при хората, включително рак на дебелото черво, на гърдата при жени в постменопауза и бъбреците. Ако използваме тези изследвания като еталон, възможно е загубата на тегло да намали риска от рак и при домашните любимци.

Как мога да помогна на котката си да отслабне?

Първата стъпка е да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще ви помогне да изготвите план за отслабване, който да следвате. Ето няколко изпитани стратегии, с които можете да помогнете на вашата котка да свали тези излишни килограми:

1. Изчислявайте калориите.

Ако не знаете от колко калории се нуждае котката ви всеки ден, помолете ветеринаря да ги изчисли въз основа на възрастта, пола, медицинската история и начина на живот. И недейте просто да четете етикета на гърба на торбата с котешка храна и да карате според съветите там.

Диетично хранене

2. Измервайте всяко хранене.

Най-добрият инструмент на собственика на дебела котка е мерителната чашка. Твърде много собственици на домашни любимци просто пълна купичката до горе или сипват “на око”. Още по-лошото е, че някои собственици обичат да „държат купичката пълна“, което ще рече целодневен бюфет за котките им. Асоциацията за превенция на затлъстяването на домашни любимци е определила, че храненето с едва 10 допълнителни парчета гранули на ден може да добави до половин килограм наддаване на година при домашните котки. Така че след като изчислите от колко калории се нуждае вашият домашен любимец, определете колко храна трябва да му давате при всяко хранене - и прецизно измерете количеството.

3. Давайте лакомства тактически

Ако ще давате лакомство на котката си, уверете се че има защо. И не забравяйте да преброите тези допълнителни калории като част от общата дневна дажба за вашия домашен любимец. Само 30 допълнителни калории на ден могат да станат три допълнителни килограма за една година. Използвайте повече похвали, ласки и игри за награждения вместо лакомства.

4. Мамете за здраве

Когато говорим за по-дълъг и здравословен живот, всичко се свежда до упражненията. Опитайте да карате котката си да си играе с лазер, играчка с дистанционно управление или дори топка хартия за 5 до 15 минути всеки ден. Също можете да слагате купичката с храната някъде на високо, където трябва да скочи, за да я стигне, а на следващото хранене сложете на друго място - така ще принудите котката да се движи повече.

5. Намалете въглехидратите

Повечето котки не се нуждаят от диета с високо съдържание на въглехидрати. Вместо това се препоръчва котките да се хранят с храни с по-високо съдържание на протеини. Мненията относно диетичните стратегии са различни, така че не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да промените диетата на котката си.

6. Теглете котката редовно

Препоръчително е да теглите котката си всеки ден в рамките на три месеца, докато се опитвате да помогнете на котката да отслабне. В най-добрия случай котката ви трябва да сваля 1-2% от теглото си на седмица. След като котката достигне желаните килограми, теглете на всеки три до шест месеца, за да сте сигурни, че излишните килограми няма да се завърнат.

Отслабване котка

Какво да правя ако котката ми започне да търси за храна посред нощ?

Твърде много диети пропадат заради такова молене и изнудване от страна на котката. За да избегнете събуждането в 2 през нощта, следвайте тези стъпки:

- Хранете котката си с високо протеинова диета. Протеините засищат за по-дълго от въглехидратите.

- Давайте лека закуска преди лягане. Предложете високо протеиново ястие или хапка от месо или риба непосредствено преди лягане.

- Използвайте автоматизирани хранилки, които могат да пускат определено количество храна четири до шест пъти на ден.

Нашата цел като любящи и отговорни стопани е да помогнем на домашните си любимци да се радват на дълъг и щастлив живот. Помагайки на нашите котки да имат стройни, стегнати тела е единственият начин да ги поддържаме здрави и активни за дълги години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest