Как се гали куче?

Как се гали куче?

Начинът, по който галите едно куче, може да ви направи за него любим човек - или човек, когото то винаги се опитва да избягва. Съществуват различни начини за галене на куче, някои от които ще го накарат да избяга възможно най-далеч от вас, докато други ще го превърнат в доволно животинче, което послушно мята опашка, докато ви се нагажда да го галите дори още повече.

Независимо дали говорим за собственото ви куче или някое, което току-що сте срещнали, ето няколко съвета за това как правилно да галите едно куче:

Започнете с подходящ поздрав

Първото правило е никога да не пипате куче, докато самото то не ви приближи. Това е особено важно за деца, които често се опитват да погалят куче, което е легнало, свито в ъгъла на стаята или активно се опитва да се избяга от тях.

Вместо да посягате да докоснете кучето, поканете го то да осъществи първия контакт, като приклекнете, за да сте по-близо до нивото му. С резервирано или изплашено куче, обърнете тялото си настрани, за да не изглеждате толкова заплашителни. Ако става въпрос за уверено куче, можете да го подканите да се приближи до вас като се наведете леко, потупате крака си и се отдръпнете, докато го продължите да го подканяте с гласа си.

Избягвайте да се надвисвате над кучето, когато го поздравявате - това може да се възприеме като заплаха. Вместо това обърнете тялото си настрани и не го гледайте в очите за твърде дълго (контактът с очите може да се изтълкува като заплаха). Позволете на кучето първо да се приближи до вас. Със срамежливо куче се престорете, че го игнорирате и гледайте встрани през първите няколко мига, докато то реши, че е безопасно да ви приближи.

Погалете го

Едно дружелюбно куче ще се приближи до вас с леко изпънати назад уши и опашка, вдигната на средна височина зад него, мърдаща с широк замах. Когато кучето подуши тялото ви, то просто събира информация за вас, не винаги това означава, че можете да го пипате. Ако то се отдръпне или ви гледа подозрително или напрегнато, не се опитвайте да го докосвате.

Ако пък ви позволи да го докоснете, погалете кучето бавно в зони, където е удобно да го пипате. Куче, което обича да го галят, обикновено се навежда към вас или активно търси контакт с вас, когато спрете да го галите. Ако кучето се опита да се отдалечи или прояви признаци на дискомфорт, като облизване на устни или показване на бялото на очите, дайте му малко пространство.

Най-добрите места за галене

Галене на куче

Повечето кучета обичат да ги галят по гърдите, раменете и основата на врата. Някои кучета също имат специфични места, където обичат да бъдат докосвани като основата на опашката, под брадичката или задната част на врата, където се поставя кучешката каишка. Повечето от тях не обичат да бъдат докосвани на върха на главата и на муцуната, ушите, краката, лапите и опашката.

Бавното галене, подобно на нежен масаж или леко почесване, може да успокои кучето. Поставете ръката си на място, където кучето позволява да бъде докосвано, и внимателно плъзнете пръстите си по посока на косъма. Галенето трябва да бъде успокояващо и релаксиращо както за кучето, така и за човека, за да могат и двамата да се чувстват добре. Когато галите куче по отпуснат, бавен и нежен начин, то най-вероятно ще продължи да търси ласки от вас.

Как да НЕ галите куче

Съществуват и няколко вида ласки, които не се възприемат много добре от повечето кучета. Потупването, което много малки деца използват за да галят кучета, не се харесва много. Слабото удряне по хълбоците и страните може да възбуди или уплаши някои кучета. Енергичното, бързо или силно галене също е по-вероятно да свръхстимулира кучето.

Когато едно куче легне по гръб, това често се приема като покана да погалите корема му. Този жест показва тъкмо обратното - според кучешкото държание, страхливите или покорните кучета лягат по гръб, за да покажат покорство пред друго заплашително куче. Препоръчително е да избягвате галенето на куче, което лежи по гръб в ситуация на поздрав.

Прегръдките също могат да представляват заплаха за кучето, защото не му дават възможност да се отдалечи. Децата - дори тези, които са свикнали да прекарват време с домашен любимец, който толерира прегръдки - трябва да бъдат научени никога да не се опитват да гушкат куче, освен ако те не поиска. Този вид интеракции стресират кучетата и могат да доведат до неволно нараняване на детето.

Също така учете децата да държат лицата си далеч от устата на кучето, за да избегнат ухапвания. Децата трябва да бъдат научени от самото начало да бъдат нежни и внимателни дори с най-спокойните кучета и, разбира се, всякакви интеракции между малки деца и кучета трябва да стават само под надзора на възрастен.

Никога не се опитвайте да погалите куче, което е вързано със синджир или е зад преграда например ограда или вътре в кола. Когато кучето е хванато в капан в определена зона, то е по-вероятно да хапе като метод за самозащита. И никога не забравяйте да попитате, преди да погалите куче на каишка - това ще ви предпази от неприятности и показва добро възпитание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest