Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»7 заплахи в терариумите за влечуги

7 заплахи в терариумите за влечуги

7 заплахи в терариумите за влечуги

Всяко едно домашно влечуго има различни изисквания за средата на твоя терариум, за да се чувства уютно и спокойно. Но има някои неща, за които трябва винаги да внимаваме, когато създаваме тази среда или любимия ни спътник може да пострада сериозно.

Ето кои са 7-те най-големи заплахи в терариумите за влечуги, с които хората трябва да се внимава.

Прекомерна топлина

Докато много влечуги се нуждаят от повече топлина, отколкото домът ви може да осигури, други могат да бъдат пострадат от прекомерна топлина, споделя Саймън Старки, образователен ветеринарен лекар. За да намалите опасността от прекалено горещи температури, поставете два термометъра в терариума на вашия домашен любимец - един под топлинната лампа, която е най-горещият край на местообитанието, и един в другия край.

След това настройте мощността на крушката да отговаря на топлинните изисквания на вашия домашен любимец. Консултирайте се с ветеринарен лекар и прочетете повече информация, за да сте сигурни какви са препоръчителните граници на температурата и влажността за вашия домашен любимец.

Горещи камъни

По същата логика, нагорещените камъни също могат да изложат вашето влечуго на сериозна опасност. Въпреки че не са толкова популярни, колкото преди време, тези камъни са един от начините за осигуряване на допълнителна топлина в местообитанието. Използвайте ги само с повишено внимание. По-старите отопляеми камъни - или тези от по-неизвестни марки - могат да достигнат температури, които могат да изгорят влечугите, ако прекарат дълги периоди от време, седейки върху тях, споделят експертите. Това може да бъде особено проблематично при змиите, които се навиват около горещите скали и могат да получат сериозни изгаряния.

Липса на UV крушки

Змия в тераруим

Повечето домашни влечуги различни от змии и нощни гущери (като леопардови гекони), се нуждаят от UVB светлина. Това им позволява да завършат образуването на активен витамин D в кожата си, обяснява д-р Старки. Точно както при хората, витамин D помага на влечугите да абсорбират и метаболизират калция, така че те могат да имат здрави, твърди кости.

Но ако не поставите UV крушка в терариума на вашия домашен любимец или ги заменяте, след като UV светлината изгори - често преди видимата светлина да изгори - това може да бъде животозастрашаващо за вашето влечуго.

Мръсна вода

Не можете да вините домашния си любимец, че иска се кисне в купичката си с вода. В края на краищата вие правите същото, когато си взимате релаксираща вана. Но влечугите също са склонни да се изхождат във водата си, което бързо може да доведе до нехигиенични условия - както и до това, че вашият домашен любимец започва да пие по-малко вода отколкото би трябвало.

Затова трябва редовно да снабдявате домашния си любимец с чиста вода - особено ако имате костенурка.

Костенурките прекарват по-голямата част от времето си потопени във вода, обяснява д-р Старки. Уверете се, че сте прочели ръководството, приложено към вашия резервоар, преди да започнете да отглеждате домашния си любимец в него. От решаващо значение е да използвате правилната система за филтриране, да сменяте често филтрите и да почиствате резервоара старателно, ако е необходимо.

Неправилна постеля за влечуги

Заплахи в терариума за брадат дракон
Снимка: pixabay.com

Различните влечуги се нуждаят от различни видове субстрати или постелки. Например пясъчните легла са вредни за насекомоядни влечуги като младите брадати дракони, тъй като те могат да погълнат част от пясъка заедно с насекомите, докато са хранят, обяснява д-р Старки.

Освен това е препоръчително за пустинни видове като брадатите дракони, да избягвате постелки, които улавят влага като например кората на кипарис. Такива постелки запазват неестествено високи нива на влажност в сравнение с други и биха могли да докарат на домашните ви любимци редица досадни дихателни проблеми, казва д-р Старки.

Отровни растения

Отровните растения най-често представляват риск в по-големите местообитания на костенурки на открито. Но някои отровни растения могат погрешно да попаднат в закрит терариум за влечуги и впоследствие да бъдат изядени от всеядно или тревопасно влечуго, казва Старки. Старателно проверявайте няколко пъти списъците с отровни растения за влечуги, за да сте сигурни, че такова не се е озовало в терариума на вашия домашен любимец.

За щастие има много малко съобщени случаи на отравяне с растения сред влечугите, казва д-р Старки. За съжаление обаче има още по-малко изследвания за относителната токсичност на различни растения за влечуги в сравнение с хората, котките, кучетата и гризачите, което ще рече, че дори днес не знаем сигурност всички растения, които са отровни за влечугите. Най-добре е да избягвате растенията, за които вече е известно, че са токсични, и да се консултирайте с ветеринарен лекар относно растенията от средата на вашето влечуго.

Жива плячка, оставена твърде дълго

Колкото и да е изненадващо, заплаха за много влечуги са живите плячки, с които биват хранени. Това обикновено се случва при гризачи, които многократно хапят змии и причиняват тежки рани. Това е една от причините да се препоръчва да храните домашните си змии със замразени гризачи, които предварително са били хуманно евтаназирани и после размразени, казва д-р Старки.

Също така е известно, че щурците причиняват лезии на насекомоядни влечуги - особено на очите им, казва той.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest