Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Полезни съвети при създаването на терариум

Полезни съвети при създаването на терариум

Полезни съвети при създаването на терариум

Ако искате да отглеждате влечуго за домашен любимец (или дори тарантула), ще ви трябва терариум, в който да го държите. Терариумът е контейнер, предназначен за отглеждане на малки растения или животни в контролирана среда. Това е като да имате малко парче от дивата природа, в което можете да наблюдавате вашия любимец в естествената му среда.

От особено значение е да изберете терариума преди да си вземете домашен любимец. Имайте предвид, че различните влечуги имат различни нужди що се отнася до околна среда, условията и размерите на мястото за живеене, така че се уверете, че терариумът, който изберете, е подходящ за вида влечуго, което смятате да отглеждате в него.

Размера има значение

Някои змии и гущери могат да достигнат доста големи размери, а други обичат да имат много пространство, в което да се придвижват, както и различни зони за различни неща - място за препичане, място за криене, място за охлаждане и дори плуване. Така че се уверете, че предоставяте достатъчно място за новия си приятел, за да се чувства животното удобно и щастливо.

Безопасност преди всичко

За да предотвратите бягството на вашето влечуго, много експерти предлагат терариуми или стъклени кутии с дървени рамки. Но каквото и да изберете, уверете се, че горната част е здрава и може да бъде залоствана. За допълнителна сигурност покрийте заграждението с телена или друга мрежа.

Топлина и светлина

Създаване на терариум

Някои влечуги имат много специфични нужди по отношение на топлина и светлина. Следователно при създаването на терариум, закупуването на подходяща топлинна лампа и осветление за новия ви домашен любимец е жизненоважно.

Някои влечуги могат да си набавят топлина и светлина от един и същ източник, докато други изискват отделна нагревателна подложка или нагревателна лента, която обикновено е изградена от фолиеви ленти, увити в устойчив пластмасов пласт. Ако решите да използвате нагревателна лента, уверете се, че температурата се регулира от термостат или реостат. Това ще удължи живота на продукта и ще предотврати случайни изгаряния за домашния ви любимец.

Коефициент на влажност

Ако вашето влечуго се нуждае от влажна среда, заграждението трябва да има затворен капак, тъй като ако използвате мрежа или капак с много дупки, няма да можете да поддържате подходящо ниво на влажност. Не забравяйте обаче да пробиете няколко малки отвора в капака за вентилация. След това изрежете дупка с големината на топлинната лампа от горната част на заграждението и внимателно поставете лампата в нея.

Вътрешността на терариума трябва да наподобява естественото местообитание на вашето влечуго. Това може да бъде всичко - от гъсти и влажни материали или пясък с места за копаене до среда, която предлага на влечугите зона за плуване и суха земя. Последното може да се постигне чрез наклоняване на основата във водата, така че да можете да предложите както плувен басейн, така и сухо място за припек.

Препоръчва се да поставите фонова картина на гърба на терариума. Това не само ще предпостави вашия домашен любимец да се почувства по-уютно, но и ще направи терариума ви по-готин. Добавете в резервоара и растения, скали, клони и други предмети, които са подходящи за избраното от вас влечуго и сте почти готови.

Не забравяйте обаче, че това са само основни съвети за създаването на терариум. Има много видове влечуги и всеки ще има свои собствени изисквания. Но като за начало тези съвети ще помогнат на вашия домашен любимец да започне един здравословен и щастлив живот в новия си дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest