Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Какво трябва да знаем за пътуването с куче

Какво трябва да знаем за пътуването с куче

Какво трябва да знаем за пътуването с куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Преди да поемете на път с четириногия си приятел, първото нещо, което трябва да направите е да проверите дали планираните от вас квартири или мястото, на което ще оставате, позволяват домашни любимци и дали имат някакви специални правила или такси. Десет дни преди заминаването посетете ветеринарен лекар за цялостен преглед на кучето и всякакви планирани инокулации, за да получите необходимите документи и здравни сертификати.

Ако планирате международно пътуване с вашия четириног приятел, предварително се свържете със съответното консулство за необходимата документация за вашия домашен любимец. Например, когато става въпрос за пътуване от САЩ с дестинация в Канада или Мексико, са необходими само удостоверение за ваксинация против бяс по кучетата и здравни сертификати.

Някои държави и дори някои щати (Хаваи например) налагат карантинни периоди за посещаващи кучета, което може да развали плановете ви, ако не сте взели това в предвид, докато сте планирали посещението си.

В допълнение към документи за пътуването, вашето куче се нуждае от храна, купички за храна и вода, одеяло, каишка, торбички за изпражнения и лекарства, ако приема такива. За да избегнете неприятности при пътуване с куче, като например кучешка диария, можете да донесете малко от водата, която му давате у дома и постепенно да го му давате по малко от местната вода докато организма му привикне.

Не пренебрегвайте грижата за кучето си, докато сте на път с животното - носете със себе си всички необходими принадлежности за поддържане на козината, ноктите и зъбите. Препоръчително е да му носите любимата играчка, одеяло или възглавница, за да има нещо познато, което да го утешава, когато е стресирано.

Пътуване с куче в колата

Уверете се, че по времето на пътуване кучето ви носи плоска яка с идентификационни етикети, в които са посочени вашият домашен адрес, телефонен номер на съсед и номера на мястото, където отивате. В случай че кучето се изгуби, носете със себе си актуална снимка. И никога не излишно да си носите и аптечка за първа помощ за кучета.

Когато сте на път, возенето на кучето в колата с глава през прозореца поставя в опасност носа, ушите и очите от летящи предмети. Кучетата трябва да се возят в транспортна клетка, прикрепена с колан или, като алтернатива, легнали на задната седалка. В противен случай те могат да пречат на водача да шофира или в случай на инцидент или дори рязко спиране на колата, те могат да се наранят или да изхвърчат от колата.

С кучешки колан кучето може да се наслаждава на гледката през прозореца, без да пречи на шофьора или да представлява опасност за себе си или другите в случай на инцидент. Возенето на предната седалка може обаче да бъде опасно за вашето куче, ако колата ви има въздушна възглавница от страната на пътника. В такъв случай домашния ви любимец задължително трябва да се вози отзад.

Топлинен удар при кучетата се получава, когато телесната температура внезапно се повиши до опасни нива. Това е от особена опасност за кучетата, които разчитат на дишането си, за да се охлаждат. В най-голяма опасност от топлинен удар са кучетата с наднорменото тегло, възрастните и болните кучета.

Паркираните автомобили и други затворени помещения с малко вентилация представляват друг вид опасност. При влажно време от 24 градуса, кола, паркирана на сянка с частично отворени прозорци, може да достигне 49 градуса по Целзий само за половин час и кучето вътре да започне да се задушава.

С повишаването на температурата кучето губи сила и ориентация - следва кома и дори е възможна смърт. Ако кучето ви стане жертва на топлинен удар, сложете го в хладна (не студена) вода и после веднага го закарайте на ветеринар.

Ветеринар

Топлинен удар може да се избегне, като държите кучето си на хладно, проветриво място с постоянен достъп до чиста вода. При наистина горещо време избягвайте пътуванията на кучето с кола, ако е възможно, освен ако превозното средство не е оборудвано с климатик. Сенници, прикрепени към прозорците на автомобила, също могат да помогнат на кучето ви да се охлади.

Смяната на дом носи със себе си допълнително стрес за кучетата, така че вашият домашен любимец се нуждае от допълнително внимание и успокоение през това време. По време на местенето дръжте кучето си извън новия дом. След като се нанесете в новия дом, се опитайте да се върнете бързо към обичания му режим и му дайте добре познати играчки и други неща, които му носят успокоение, за да може то да се почувства у дома на новото място.

Вижте още за пътуването с куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest