Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Важни грижи за котките без козина

Важни грижи за котките без козина

Важни грижи за котките без козина
Снимка: pickapaw

С какво свързваме котките? Най-напред с особеностите на външния им вид, а това е на първо място меката им козина и затова умилително им название е пухкави топчици. Някои от тях обаче не могат да бъдат наричани така, защото нямат козина. Голите котки, както още за известни тези представители на мяукащото войнство, са уникални на външност и строго индивидуални като характер и поведение.

Тези, които са заинтригувани от възможността да отглеждат котка без козина, трябва добре да познават особеностите на породите котки без козина, защото те не са стандартния домашен мъркащ любимец.

Необходими грижи за котка без козина

Важната информация е, че грижите по поддръжката, здравето и храненето на тези животни са специфични и се различават от общовалидните правила при котките. Става въпрос за големина на дневната дажба храна, грижа на кожата на тялото, очите, ушите поради значителни разлики в сравнение с останалите котки с козина, както и за прекарване на свободното време заради особеностите на характера на тези животни, доближаващ ги повече до кучетата, отколкото до роднините им от други породи.

Грижа за кожата на голите котки

Въпреки че това са породи котки без козина, не значи, че стопанинът е освободен от грижа за кожата им. Трябва да се знае, че някои имат малка фина козина, а други са напълно лишени от нея. При всички вариации липсва дългият косъм, чрез който котаците абсорбират себум от кожата, а това може да стане причина за проблеми. Затова редовното къпане е задължително.

Кожата на голите котки има секрет, която я предпазва, но ако се позволи той да се натрупа в прекомерни количества, може да се появят кожни раздразнения. Къпането на домашния питомец веднъж в седмицата ще реши този проблем.

Някои породи голи котки нямат мигли, а тяхното предназначение е да пазят очите. Затова натрупването на нечистотии е по-често срещано. Затова трябва да се избърсват с влажна кърпа при необходимост.

Температурни зависимости

Котката без козина реагира по-различно на промените в температурата. Тя е по-чувствителна към студа и слънцето. Затова при застудяване е необходимо до носи пуловер. През лятото пък трябва да се прибира котето вкъщи, когато пече силно, за да не изгори нежната му кожичка.

Правилно хранене на котка без козина

Тези животни се отличават с по-бърз метаболизъм и затова поемат повече храна от други котки. Здравословната котешка храна е задължителна, както и грижата за постоянно налична прясна вода.

Голи котки и алергични реакции

Хората погрешно вярват, че котките без козина са хипоалергенни котки. Всъщност те произвеждат те произвеждат алерген, който предизвиква нежелани реакции у хората, страдащи от алергия към котки, но в по-ниски количества. Това позволява на някои алергични хора да понасят добре съжителството с тези породи.

Грижи за гола котка
Снимка: artbot/pixabay.com

Най-често срещаните породи котки без козина

Голите котки изглеждат като пришълци от други светове, но всъщност са чудесни домашни любимци. Те имат свой характер, висок интелект, любопитни, привързани и добронамерени са. Ето най- често срещаните породи голи котки.

Канадски Сфинкс

Това е атлетичен, дружелюбен и интелигентен домашен питомец, който много обича компанията на хората.

Някои от сфинксовете са напълно голи, но има и такива с много фин мъх, напомнящ кадифе. Виждат се шарки и ясно изразен пигмент.

Котката сфинкс няма мигли и мустаци. Части от кожата на главата на сфинкса са набръчкани. Такива гънки има също по тялото и краката. По стандарт навсякъде другаде по тялото писаната има опъната кожа.

Сфинксът има по-висока температура на тялото, отколкото останалите породи, около 4 градуса е по-топла от средната температура при котките.

Мастният секрет на козината, който при други породи помага да се държи косъмът блестящ и здрав, при сфинкса създава мазен филм върху тялото. Затова представата, че котките не обичат вода и не бива да се къпят често, при тази порода не работи. Те се нуждаят от редовна баня всяка седмица и добрата новина е, че са достатъчно умни, за да го разбират и да не се страхуват от водата.

Петерболд

Както се разбира от името, това е руска порода котки, водещи името си от родното място - Санкт Петербург.

Става въпрос за много социални животни, отличаващи се с интелигентност и любопитство. Наричат ги също Петербургски сфинкс, но разликата им с класическия сфинкс идва от това, че при петерболда генът, заради който нямат козина, доминира, а не е рецесивен. Заради това те или са напълно лишени от какъвто и да е косъм, или имат подобие на козина, но тя повече наподобява мъха върху прасковата. Има и петерболди с по-дълга козина, но тя на допир е като плюшено кадифе. Те са много приятни на допир и затова галенето на такава котка е удоволствие.

Въпреки необичайния си външен вид, петерболдите веднага правят впечатление с елегантност и изящество, съчетани с приятен характер. Трябва да се знае, че са много чисти и не създават проблеми с грижите по хигиената на тоалетната и принадлежностите за тяхното ежедневие. Труден момент с тях е, че не обичат да остават сами и страдат от дългото отсъствие на собственика.

Трябва да се знае, че породата е много податлива към акне, особено тези екземпляри, които нямат никаква козина, а това кожно заболяване се лекува трудно, както и при хората. Нужно е постоянно наблюдение на кожата, за да не се допусне развитие на упоритото кожно заболяване..

Безкосместа котка
Снимка: HairlessCatBlog

Донски сфинкс

Донският сфинкс също има и други названия. Често е наричан руска донска котка, както и Донски без козина.

Става въпрос за много любяща котка, характерна с високата си интелигентност и привързаност към стопаните. Тя наистина умее да общува с човека, защото го гледа право в очите и с поглед прониква в мислите и настроението му.

Външният вид на донския сфинкс може да бъде определен като вълшебство и хармония. Тялото на животното е средно на големина, но мускулесто, много малък или никакъв косъм и набръчкана кожа, която много прилича на човешката, но изисква повишено внимание.

Това са приятелски настроени и активни домашни питомци. Известни са със своята лоялност към човека и често са сравнявани с кучета, заради тяхната интелигентност и привързаност.

Котките без козина, които в последно време набират все повече фенове, са такива в резултат на генетична мутация. Това ги прави лишени от специфичната външна черта на всички котки-козината им.

Такъв домашен любимец изисква по-специални грижи. Нуждае се от дрехи, за да не се простуди, както и от защита от слънцето през лятото. Или от редовно къпане, за да не страдат от гъбични кожни инфекции. Трябва да се помни, че не бива да се използва слънцезащитно средство за хора при тях, както и човешки шампоан.

Тези стопани, които решат да пренебрегнат особеностите на странния им, нехарактерен за котка външен вид, и са готови да се ангажират с по-специални изисквания към грижата и отглеждането на котките без козина, ще получат очарователен, умен, привързан, интелигентен и прекрасен домашен любимец в тяхно лице. С него може да се общува пълноценно, защото тези странни котки обичат да комуникират с различни интонации, готови са на номера, за да привлекат внимание, да играят и да забавляват себе си и хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest