miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Социализация при кученцата

Социализация при кученцата

Социализация при кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Социализирането на кученцата от ранна възраст е от особена важност за правилното им интегриране както в семейството, така и в обществото. Социализираните кучета са лесно адаптивни, дружелюбни и възпитани и много по-рядко създават проблеми или застрашаващи ситуации за семейството си или други хора или животни. Затова всеки стопанин, който се е нагърбил с отговорността да отгледа един такъв малък четириног приятел, трябва да положи усилия да социализира кученцето си правилно.

Какво точно представлява социализацията при кученцата?

Социализацията е процеса, чрез който малките кученцата привикват да бъдат в близост до различни хора, животни и среди.

Като излагат кученцата на различни стимули по положителен или неутрален начин, преди кученцата да са развили страх от тези неща, собствениците могат да намалят вероятността от поява на определени поведенчески проблеми и да помогнат за изграждането на по-силна връзка между домашните любимци и останалата част от семейството. Препоръчва се социлиазирането на кученцето да се започне още през първите 3-4 месеца от живота му.

Защо е важна социализацията на кученцата?

За съжаление проблемите с поведението си остават основната причина, поради която голяма част от домашните любимци се озовават в приютите за животни. Правилното социализиране помага на кученцата да станат по-толерантни към промените в заобикалящата ги среда и помагат за предотвратяването на доста често срещани проблеми в поведението.

Защо детската градина за кученца е добра идея?

Посещаването на детска градина за кученца, водена от специалист в обучаването на кучета, дава на вашия домашен любимец възможност за социализация с други кученца, както и с деца и възрастни. Такива “детски градини” най-често се организират от ветеринарни клиники, учебни заведения за кучета и магазини за домашни любимци.

Реномираните детски градини за кученца изискват вашето кученце да бъде напълно ваксинирано и обезпаразитено преди да посети курса, за да се гарантира, че другите кученца няма да бъдат изложени на болести или паразити, докато имунната им система все още се развива.

Ваксинациите трябва да се направят поне 10 до 14 дни преди посещаване на градината. Изискванията могат да варират според организаторите, затова е препоръчително да се обърнете към отговорниците на детската градина за специфичните им изисквания. Също така, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че вашето кученце е готово за такава детска градина.

Кученце

По какъв друг начин мога да социализирам кученцето си?

Целта на социализацията е да поставите кученцето си в контакт с различни хора, животни, среди и стимули, но по безопасен начин, без да претоварвате домашния си любимец.

Ако сте решили да го социализирате сами, започнете с нещо малко - като например вашата собствена близост. Запознайте кученцето с допира ви - когато е възможно, докосвайте лапите, ушите, устата и тялото на кученцето си. След като вашето кученце започне да се чувства спокойно и удобно с вашето докосване, ще ви бъде по-лесно да режете ноктите, да миете зъбите, да почиствате ушите и да давате лекарства.

След това запознайте кученцето си с други хора от различни възрасти, пол, размери и раси. Ако вашето кученце позволи, помолете ги да докоснат лапите, ушите, устата и тялото му. Това ще научи вашето кученце да пази спокойствие, което някой друг го докосва или се грижи за него - например при посещение на ветеринарна клиника или салон за кучета.

Също така е важно вашето кученце да се научи да се чувства удобно сред други животни. Детската градина за кученца е безопасно място за запознанства с други кученца, тъй като обикновено всички кученца трябва да са напълно ваксинирани, за да участват. Препоръчително е да избягвате да водите кученцето си в кучешки паркове или други обществена зони преди да сте го ваксинирали изцяло, тъй като ако то прихване някое инфекциозно заболяване, като например парвовирус, когато имунната му система все още се развива, това може да има фатални последици.

Докато е още малко, е хубаво да запознаете кученцето си с колкото се може повече среди и звуци от заобикалящия го свят, от звука на колата докато се вози в нея до шума на прахосмукачката.

След като вече сте ваксинирали домашния си любимец, можете да го водите в парка, на кучешки фризьор или други места, за да го изложите на различни гледки, звуци и миризми. Всеки път, когато запознавате домашния си любимец с нов стимул, не забравяйте да го наградите с нещо било то с похвала, ласки или кучешко лакомство, така че вашият домашен любимец да свързва срещата с нови хора, животни или смяна на среда с положително преживяване.

Всяко куче се нуждае от правилната социализация, но тя е особено важна за по-опасни и едри породи като питбул, ротвайлер, доберман, каракачанска овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest