Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Дресура и обучение на донски сфинкс

Дресура и обучение на донски сфинкс

Дресура и обучение на донски сфинкс
Снимка: artbot/pixabay.com

Когато човек реши да си вземе за домашен любимец котка от породата донски сфинкс, трябва да бъде наясно, че почти нищо от това, което знае за котките като вид, при донския сфинкс не важи.

Като започнем от външния вид, който разрушава представата, създавайки усещане за създание от друг свят, минем през хранителните навици, грижата за котка без козина, мустаци, мигли и вежди и стигнем до обучението и дресурата на новото попълнение в семейството.

Добрата новина е, че тази порода се отличава с висока интелигентност, съчетани с добронамереност и любопитство към света. Тези странно изглеждащи котаци са пълноправни членове на семейството, в което живеят.

Обратно на представата, че котките са си самодостатъчни и се привързват към дома, не толкова към стопаните, донският сфинкс е много комуникативно животно и силно се привързва към хората. Това позволява лекото му обучение и дресура, когато човекът иска неговият питомец да изпълнява различни команди.

Първата стъпка при обучението на донски сфинкс е създаване на хигиенни навици. Да се научи малкото коте от тази порода да използва тоалетна и други пособия, приготвени за него, е лесно. Те са умни и изпълнителни и веднага се отзовават на желанието на стопанина.

Що се отнася до изпълнение на други команди, с малко усилия домашният донски сфинкс ще се научи да носи чехлите на стопанина или друга негова вещ. Това е нетипична черта за характера на котка и се дължи на високия интелект на породата, надвишаващ този на останалите му роднини.

Трябва да се има предвид при обучението, че донският сфинкс смята себе си за равноправен с останалите обитатели на дома и неговото лично пространство трябва да бъде зачитано. Да бъде накаран представител на тази порода да направи нещо против волята си, е невъзможно. Те могат да научат всичко, но само ако сами пожелаят.

Донски сфинкс
Снимка: pexels/pixabay.com

Тези странни котки не са агресивни и с тях е приятно да се играе, но малките са склонни понякога да драскат или хапят, както и да унищожават различни предмети. Това обикновено е знак, че на домашния питомец му липсва внимание от страна на човека и се нуждае от повече време за общуване с него.

Тъй като по поведението си тези котаци повече приличат на кучетата, хора, които са обучавали домашен любимец - куче, ще имат повече успех с тях, отколкото стопаните на котки от други породи. Нужно е разбиране, любов и зачитане правата на донския сфинкс, той ще се отплати за това на любимия си човек.

Прочетете още и за други породи котки без козина като питерболд, котка елф, бамбино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest