Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на донски сфинкс

Хранене на донски сфинкс

Хранене на донски сфинкс
Снимка: HairlessCatBlog

Понякога наричат донският сфинкс котка от друга планета. Тя наистина заслужава това определение заради интересната си външност. Обаче ако се спрем по-подробно на храненето на тази особена котка, ще видим, че и в този смисъл също е уникална и това, което знаем за котките не се отнася в голяма степен за нея.

На първи място донският сфинкс се нуждае от повече храна, в сравнение с писаните с козина. Причината е, че котката без козина има по-висока температура на тялото и по-ускорена обмяна на веществата. Тези факти налагат по-обилно хранене, за да се поддържат жизнените процеси на тялото.

По правило донският сфинкс се храни 3 или 4 пъти на ден. Хранителната диета може да бъде избрана по подобие на други котки между натурална и консервирана.

Ако ще се храни с домашно приготвена храна за котки обаче, трябва да се спазва правилото, че 70 процента от храната му трябва да бъде съставена от белтъчини. Подходящите меса са пилешко, телешко и говеждо. Свинското не се препоръчва в никакъв вариант за храна на донския сфинкс. Трябва да се осигурят и всички необходими витамини и минерали като допълнителна съставка.

По-лесният вариант е донският сфинкс да се храни с консервирана храна под форма на гранули и консерви. В нея има всички необходими хранителни вещества. Задължително обаче храната трябва да бъде първокачествена.

Друга интересна подробност е, че тази порода обича кулинарните експерименти. С изненада стопанинът на тази писана може да види своя домашен питомец да яде суров картоф, домат, кисело зеле, парче диня или киви, макаронени изделия или царевица. Трябва обаче да се знае, че тези храни предизвикват стомашни проблеми при породата.

Плодовете и зеленчуците, които се понасят добре от стомахчето на донският сфинкс са марковите, грахът, зеленият фасул, както и някои плодове.

Донски сфинкс
Снимка: artbot/pixabay.com

Добра идея за разнообразяване на менюто на любопитната в кулинарно отношение порода са млечните продукти - нискомаслената извара, киселото мляко, както и сварените жълтъци.

Храната, която е вредна и не бива никога да се дава на донския сфинкс, са пикантните, пържени, солени храни, шоколадът, алкохолът, както и колбасите с подправки. Прекалено студената или гореща храна също трябва да се избягва.

Котката трябва да има непрекъснат достъп до чиста и прясна вода.

Вижте и други породи котки без козина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest