Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Как да обучим папагала да идва при нас?

Как да обучим папагала да идва при нас?

Как да обучим папагала да идва при нас?
Снимка: BoredPanda

Обучението на домашния питомец е задача на всеки стопанин. Тя е необходима част от социализацията му, защото това го прави пълноправен член на семейството, независимо от вида, към който принадлежи.

Обучението на папагал е едновременно и лесна, и трудна задача. Защото става въпрос за интелигентна птица, която може да достигне интелекта на човек на 7-годишна възраст, а това говори за отлично развита мисъл. Това обаче често създава и трудности, защото папагалите са твърде предпазливи и общуването с тях изисква много търпение и труд.

Първата команда, на която трябва да бъде научен домашният пернат любимец е да се приближава до стопанина при повикване. Това изглежда лесно на думи, но в действителност е резултат на дългосрочна всекидневна работа, такт и търпение.

Ако птицата бъде научена на тази команда, това значи много, защото папагалът вече не страхува, доверява се на своя стопанин и признава превъзходството му. Това е първата стъпка към контрола на поведението на домашния любимец.

Нужно е да се отделя по четвърт час всеки ден, за да се тренира тази команда. Не бива да се прави, ако дресьорът се чувства уморен или нервен. Търпението е основната причина за успеха. Обучението трябва да бъде приятно за стопанина и птицата му, да бъде по-скоро игра.

Папагал

Непременно трябва всекидневните занимания да се провеждат на тихо място, за да се чувства птицата спокойна и нищо да не я разсейва. Ако папагалът показва сънливост, разсеяност, страх или агресия, той не се чувства комфортно. Външният израз на тези негови чувства са разтягане вертикално, отваряне на клюна, издаване на остри звуци и опити да кълве. Тренировката на папагала може да се отложи или да се стимулира и успокои птицата с награда, за да се развесели и успокои.

Всеки успех на папагала, дори най-малкият, трябва да се стимулират с награда - лакомство или похвала. Така той ще започне да свърза обучението с приятни емоции и ще се подчинява лесно на командите.

След като усвои командата да се приближава при повикване, може да се пристъпи към по-сложни за изпълнение команди като стъпване на ръката на стопанина и изпълнение на някои действия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest