Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Заболявания при папагал Жако

Заболявания при папагал Жако

Заболявания при папагал Жако

Според повечето специалисти папагалите Жако са любознателни, социално активни и здрави птици, ако се отглеждат правилно. Здравата птица се храни добре, непрекъснато се движи и издава звуци.

Ако папагалът стои унило някъде, перушината му е разрошена, крие главата си постоянно под крилото и не се храни, значи трябва да се обърне внимание на страданието му и да се потърси контакт с ветеринар.

В плен папагалът Жако може да се разболее от паразитни или инфекциозни заболявания, както и от стрес.

Трябва да се имат предвид следните възможности, когато говорим за болести при папагал Жако:

Заболявания, свързани с храненето

- Хепатит - бързо отслабване на птицата, загуба на апетит, диария, затруднено дишане. Причинява се от богата на мазнини храна и често завършва със смърт.

- Ентерит - кръв в изпражненията, сънливост, бързо слабеене, подуто коремче. Дължи се на много мазни семена, много зеленчуци и яйца.

- Мегабактериози - бързо отслабване, отказ от храна, отслабване, пиене на много вода. Лечението на болния папагал жако е с антибиотици.

Болести на дихателните органи

- Аспергилози - причиняват се от гъбички и се изявяват с повръщане, диария, затруднения в дишането, загуба на блясъка на перата. Причината се лошите условия, мухъла, старите семена за храна

- Микоплазмози - непрекъснато чесане по главата с краче или предмет. Шумно дишане и хрипове, както и отделяне на секрети. Това е заразна болест, причинена от вируси и бактерии и често е смъртоносна.

Заболявания при папагал Жако

Паразитни болести при папагала Жако

- Червени кърлежи - предизвикват сърбежи и затруднено дишане. Протича бавно, като кърлежът се храни с кръвта на папагала. Насекомото се отстранява с препарат. Има и кърлеж, който живее по краката на Жако. Трябва да се ползват специални препарати.

- Глисти - характеризира се с бързо слабеене, трудно летене, парализа. Причините са различни, често някои видове мухи пренасят заразата.

- Краста по краката и клюна - перата се чупят, а клюнът се покрива с петна, птицата се храни трудно и слабее.

- Салмонела - причинява се от бактерия, която живее в изпражнения на мишките. Трябва да се отстранят гризачите в близост до дома.

- Нюкасълска болест - сънливост, трудно дишане, причинени от вирус. Болестта при папапагала се лекува, макар че засяга сериозно бъбреците.

- Туберкулоза - Жако страдат рядко от това инфекциозно заболяване, но могат да го пренесат на хората.

Прочетете още за заболявания при папагалите и грижите за жако!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest