Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Плодове и зеленчуци за папагал

Плодове и зеленчуци за папагал

Плодове и зеленчуци за папагал

Папагалите се смятат за много социални домашни любимци. Те обичат компанията не само, когато играят, но и когато се хранят. Освен че са интелигентни създания, те са и сред малкото представители на фауната, които виждат цветове, също като нас. Затова вкусната цветна храна за тях е забавление, не само вкусово удоволствие. Цветната, вкусна и полезна храна за тях е представена най-вече от плодовете и зеленчуците за папагали.

Плодове за папагалите

Всички, които са имали някаква птица за домашен любимец, знаят, че те обичат да хапват плодове. Папагалите не правят изключение. В дивата природа папагалите ядат от плодовете на пъпеша, мангото, папаята, кайсията, нара, райската ябълка, кивито, прасковите, касисът, сливите, ябълките. Те са природен източник на витамините А и Е, С, група, В и много необходими микроелементи. Тези плодове ще бъдат посрещнати с радост от домашния любимец, особено тропическите.

Ягодите, малините и боровинките също са любимо лакомство на пъстрите пернати. Освен че са полезни, тези плодове са и много занимателни за птиците заради ярките си цветове.

Не са подходящи обаче крушите заради силния им разхлабващ ефект и най-вече авокадото, което е отровно за тях. Затова не бива да се дава безразборно какъвто и да е плод, а да се подбират информирано плодовите храни в диетата им.

Плодове за папагал

Зеленчуци за папагалите

Повечето зеленчуци са не само полезно, но и любима храна на пернатите питомци. Патладжанът им дава запаси от калий, мед, фолиева киселина, магнезий и се харесва много на аратингите, жако, какаду и корелите.

Грахът, фасулът и бобовите осигуряват белтъчините, а също захари, витамини и минерали. Приемат се добре от почти всички видове папагали.

Може да им се дават също карфиол, броколи, картофи, алабаш, зелена салата, червено цвекло, цикория, царевица, краставица, репички, целина, тиквички и тиква, домати и други, така че всички необходими за тялото витамини и микроелементи ще бъдат представени чрез тези полезни растителни храни.

Има някои зеленчуци, на които трябва да се обърне по-специално внимание. Такива са лукът и чесънът. Техният специфичен вкус ги прави малко по-трудни за приемане от птиците, затова някои стопани не ги включват в менюто на папагалите. Лукът обаче е апетитна храна за амазоната и какадуто, а то хапва с апетит и чесън.

Морковът е най-важният от всички зеленчуци за папагали заради съдържащият се провитамин А., а също С, В и редица микроелементи. Всички папагали ги обичат. Може да им се дават настъргани или на парчета.

Броколи на папагала

Важно е как се поднася също този вид храна. Папагалите например обичат да си хапват ябълка парче по парче. Затова може целият плод да се набучи на пръчка и да се постави в клетката. Вкусна играчка е и морковът, когато е поднесен подходящо.

Прочетете също: Защо папагалът не яде и още Важни съвети при отглеждане на папагал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest