miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кои зеленчуци са полезни за кучетата

Кои зеленчуци са полезни за кучетата

Кои зеленчуци са полезни за кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Зеленчуците са отлична храна не само за човека, но и за домашните ни любимци. Кучетата обичат месо, но без зеленчуци диетата им няма да бъде пълноценна.

Има вредни и дори опасни за четириногите питомци зеленчуци, но има и много полезни, затова добрата информираност за това кое е добре и кое не бива да се дава на доверчивия ни домашен приятел е важна част от грижите по отглеждането им. Ето няколко от най-добрите възможности да заредим организма на домашния любимец с полезни вещества - полезните за кучето зеленчуци.

Моркови

Морковът е отлична нискокалорична награда за послушанието на четириногия ни питомец. Морковът съдържа бета-каротин, произвеждащ витамин А и фибри за доброто му храносмилане. Гризкането на моркови е много полезно за зъбите на кучето.

Целина

Освен витамини като А, В и С целината съдържа и други ценни вещества, осигуряващи грижа за сърцето и дори способни да се борят с рака. Известно е, че целината има освежаващ ефект върху дъха на кучето.

Краставица

Полезни за кучето зеленчуци

Хрупкава и съдържаща големи количества вода, краставицата е особено полезен зеленчук за кучетата, които са натрупали повече килограми. Почти никакви са нивата на въглехидратите, мазнините и маслата в състава и този факт даже може да повиши енергийната стойност на тази храна. От друга страна съдържанието на витамин В1, К и С, както и на минералите калий, мед, магнезий и биотин внасят много полезни вещества в организма на кучето.

Зелен фасул

Този зеленчук трябва да се консумира от домашния ни приятел след термична обработка - варен, печен, сготвен, а може да се дадат бобчетата и сурови, защото са безопасни за стомашното здраве на кучето. Има много фибри и малко калории, което прави зеления боб чудесна храна за кучета.

Грах

Грахът осигурява витамини, минерали, но най-вече растителни протеини и фибри за доброто храносмилане. Може да се даде на кучето варен, сготвен, замразен, но не и консервиран, защото му е добавен натрий.

Брюкселско зеле

Витамините и антиоксидантите в брюкселското зеле са еднакво полезни както за хората, така и за кучетата. Трябва обаче да се има предвид, че предизвикват усилено отделяне на газове, което домашният любимец не може да задържа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest