miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Заболявания при хималайската котка

Заболявания при хималайската котка

Заболявания при хималайската котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.55 лв.
Виж ››

Повечето собственици на хималайски котки знаят, че те са разновидност на персийските котки, но притежават и някои черти на сиамската порода, основно по отношение на цветовете. Може да се каже, че са взели най-доброто от двете породи котки като характер и външност - спокойни, уравновесени, привързани и много послушни. Тъй като са сравнително нова порода, са малко по-взискателни от капризните персийски котета, но пък са също толкова сладки, пухкави и мили със стопаните.

Заради всички достойнства, които притежава това изумително пухкаво и красиво създание, въпросът за неговия здравен статус интересува живо собствениците, за да полагат адекватни грижи за хималайската котка.

Трябва да се знае най-напред, че хималайската котка е получила в наследство от персийската гена, който създава податливост към поликистоза на бъбреците. Заболяването при котките може да се установи лесно по това, че котето пие прекалено много вода и не успява да стигне до котешката тоалетна, а се изхожда в жилищните помещения.

Друга наследствена болест на хималайската котка е свързана с кожата. Става въпрос за заболяване на съединителните тъкани, от което кожата се напуква.

Заради това, че очите им са изпъкнали, а козината е гъста и пада над тях, те често получават възпаления, ако стопанинът не се грижи добре да поддръжката. Катарактът при по-възрастните хималайски котки е често срещано заболяване.

Сериозен стрес и паника у стопаните предизвиква психогенната алопеция. При това заболяване хималайската котката скубе и яде козината си, следствие на стрес. Този факт пък предизвиква оплешивяване.

Стомашно-чревните разстройства не са рядко явление, особено в неукрепналата детска възраст на котето и най-често са резултат от неправилното отглеждане от стопаните, които не отчитат деликатното стомахче на своя малък питомец.

Хималайска котка

Хималайските котки са склонни към затлъстяване при неправилно отглеждане, а това води до редица сериозни заболявания, като се започне с диабет и се стигне до сърдечни проблеми, предизвикващи ранната смърт на домашния любимец.

Хималайската котка, подобно на персийската, често страда от глухота, слепота, нарушения в структурата на черепа, които се отразяват върху качеството на живота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest