Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на британска късокосместа котка

Хранене на британска късокосместа котка

Хранене на британска късокосместа котка
Снимка: 9685995/ pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Всеки жив организъм, особено този, който расте, се нуждае от качествена храна. Британските късокосмести котки влизат в това число. Те са класифицирани към тежките породи котки, което ще рече, че растат бързо. Те наистина достигат до 5 килограма при навършване на годинка, увеличавайки теглото си почти 50 пъти.

Хранене на малко и подрастващо британско късокосместо коте

Възниква въпросът за правилното хранене на коте от тази порода. При бърз растеж се изисква котешка храна с високо качество. Най-добрата храна за тях е тази, която съдържа много протеини от животински произход, поне 30 процента от състава. Въглехидратите не бива да надхвърлят 10 процента, а мазнините трябва да са в умерени дози, около 20 процента.

Малкото коте трябва да се храни толкова, колкото му се яде. Заради малкото му стомахче, то трябва да се храни по-често от голямата котка, по 5 пъти на ден. Подрастващите е добре да ядат 3 пъти дневно.

Качеството на храната е основното изискване към нея за малкото котенце. Не бива храната му да съдържа картофи, нишесте, зърнени храни, подобрители и изкуствени съставки. Трябва в храната да има витамин А и мастни киселини, също таурин. Храната с високо съдържание на месо и месни протеини е най-доброто, което може да се направи за храната на котката.

Прясното месо се дава мляно на малкото коте от породата британска късокосместа, а подрастващите трябва да го консумират на дребни парченца. Свинско месо на котката е опасно да се дава.

Храната на британската котка може да бъде гранулирана, а също и консервирана, специално предназначена за малки и подрастващи котета, което е указано на опаковката.

Нуждата от прясна вода за британските късокосмести котки е нещо, което важи за всеки жив организъм. Денонощният достъп до нея е задължителен.

Хранене на възрастна британска късокосместа котка

Възрастните британски късокосмести котки могат да се хранят както със суха, така и с консервирана котешка храна. За нея важи същото изискване - високо съдържание на животински протеини, ниско съдържание за въглехидрати и умерено на мазнини. Основната храна за котката трябва да бъде месото, а не странични продукти или преработени меса.

Храната за други домашни любимци, като кучетата например, е не само неподходяща, но и опасна за котките, защото последните не се нуждаят от толкова въглехидрати като кучето.

Британска късокосместа котка
Снимка: ToNic-Pics/ pixabay.com

Възрастна британка се храни 2 пъти дневно по правило, а достъпът да прясна вода трябва да бъде денонощен.

За котки над 7-годишна възраст има специално разработена линия храни, съобразени с тяхната възраст и здравословно състояние. Теглото на котката в тази възрастова група е много важно, то е показател за здравния статус на животното и определя нуждата от специална диета.

Вредни за котките храни

Повечето от храните, вредни за британските късокосмести котки, не се препоръчват и за хората. Това са:

- Шоколад и шоколадови изделия

- Захарни изделия

- Напитки като кафе, чай, алкохол, газирани

- Майонеза, кетчуп, стафиди

- Зърнени култури

В готовите качествени храни, предлагани в търговската мрежа има всички необходими съставки от витамини за котки, минерали, таурин, протеини и съставките, които ще поддържат пухкавата мъркаща топчица в добро здраве и кондиция.

Прочетете още за характера на британската късокосместа котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest