Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Популярни руски породи котки

Популярни руски породи котки

Популярни руски породи котки

Котката не е просто домашен любимец. Тя е истинско съкровище - умна, горда и независима, запазила нещо от дивата си хищна същност и природната си красота, както и от уникалните си способности, проявявани от останалите представители на семейството на свобода.

Много мистицизъм има в спокойния поглед и изящните движения на това удивително животно, от което днес съществуват толкова много породи.

Предмет на разглеждане ще бъдат руските котки.

Руска синя котка

Когато се спомене за руски котки, веднага се сещаме за руската синя - красива, тиха, чувствителна и изключително интелигентна. Неслучайно е станала легендарна. Не е само заради двойния подкосъм на кожухчето в равномерно синьо със сребърни връхчета и омагьосващите сини очи, истински аристократ сред семейството на най-изящните ловци, а заради всички положителни качества, които притежава като компаньон и ловец.

Донска котка

Тази порода котки е сравнително нова и е резултат на случайно спасено коте, чието поколение се ражда без косми, подобно на майката, която е изгубила окосмяването си. Това е истинска хипоалергенна котка, твърде много напомняща куче в поведението си. Нужна им е компания през повечето време. Чувствителни са на студ и слънчеви изгаряния.

Сибирска котка

Сибирска котка

Няма как да не се спомене сибирската котка, когато се говори за руските представители в семейство котки. Те идват при нас от сибирската тайга и затова кожухчето им е гъсто, топло с троен косъм, който да ги запази в студа.

Имат изключителни ловни умения, освен това са игриви, активни, интелигентни и привързани. Недостатък е, че хвърлят обилно козина и създава затруднения в поддръжката на чистотата в дома.

Курилски бобтейл

Звучи като название за куче, но не е, отнася се до популярна руска порода котки. Не е резултат на селекция, а съществува в естествено състояние в природата. Живели са на Камчатка и остров Сахалин и все още могат да бъдат намерени там и на Курилите.

Макар да приличат твърде много на диви котки, те са изненадващо привързани и общителни като домашни питомци. В същото време са и отлични ловци, за да не се забравя, че идват от дивата природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest