Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Породи кучета без козина

Породи кучета без козина

Породи кучета без козина

Често наричаме кучетата нашите космати приятели, но това не е напълно вярно определение за лаещите четириноги. Не всички имат космена покривка. Тези представители на кучешкото войнство, които нямат защитна космена покривка имат предимството, че са подходящи за хора, алергични към космите, отделяни от окосмените домашни любимци. Освен това тяхната поддръжка е много по-лесна и бърза. Те по-рядко страдат от паразити, тъй като по-трудно се захващат за тях заради липсата на козина.

Кои породи кучета са без козина от по-малко известните ни и по-рядко отглежданите днес като домашни любимци?

Китайско качулато куче

Става въпрос за дребно куче от специален вид с гола и мека кожа. Може да бъде едноцветно или двуцветно. Понякога тези кученца имат разпръснати кичури косми по тялото - наблюдават се на главата, долната част на краката или опашката.

По характер Китайското качулато куче без козина е активно, социално, предано на стопанина и послушно. Добро е за компания или за другар в детските игри.

Трябва да се отглежда на закрито и да се пази от силно слънце, защото кожата му е чувствителна.

Китайско куче без козина

Перуанско куче без козина

Това куче е познато като кучето инка и е средно по размер с тегло до 10 килограма. Намират се обаче и едри екземпляри до 30 килограма.

Тази порода кучета са дълги и добре оформени като мускулатура, приличат твърде много на хрътките. Напълно са лишени от косми, но някои от тях имат нещо като гребен на главата си.

Това е будно, с добър нрав куче, предано на собственика и подозрително към непознати. Има смел характер.

Аржентинско куче без козина (Пила)

Кучето Пила може да се намери в малък, среден и голям размер. Кучето е стара порода, още от доколумбово време и е внесено от инките в Аржентина. Най-често е сиво на цвят, но може да има и други разцветки.

Пила може да бъде определено като игриво и весело животно, неагресивно, но пък добър пазач. Учи се бързо, свиква лесно с нова среда и може да се гледа в апартамент.

Мексиканско голо куче

Мексиканско куче без козина

Това е ловно куче от Централна и Южна Америка с много стар произход. Мексиканското голо куче се среща малко, средно и голямо. Това е нежно и спокойно животно, добър пазач и се разбира с деца, тъй като е активно като тях.

Фараоново куче

Фараоновото куче е много интересно, срещало се е в Малта още преди времето на Исус. Има тънко тяло, дълга муцуна и напомня много кучетата от йероглифите в Египет, затова носи това име. Животното е мило, игриво и угажда на стопаните. То е радост за семейството и е чудесен домашен любимец, а козината му все пак съществува, но е много фина и мека, без подкосъм.

Вижте и породите котки без козина!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest