miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Причини за зачервени хриле при рибките

Причини за зачервени хриле при рибките

Причини за зачервени хриле при рибките
Снимка: Zucky123/pixabay.com

Отглеждането на аквариумни рибки е невероятно релаксиращо и полезно хоби, но то има и своята неприятна страна - рибките се разболяват и умират поради различни причини, които понякога остават дори загадка за неопитния акварист. Затова е необходимо непрекъснато да се наблюдават домашните любимци в аквариума, за да се забележи навреме всяка неестествена промяна и да се реагира адекватно.

Една от видимите лесно промени е зачервяването на хрилете на рибките. Това състояние застрашава живота на поразените рибки и съществуването на съда изобщо. То може да бъде причинено от заболявания или отравяния на рибките.

Нека разберем какви са основните причини за червени хриле при рибките!

Болести по рибките, предизвикващи зачервяване на хрилете

Болестното зачервяване по хрилете най-често се дължи на наличие на бактерия. Бактериалната инфекция при рибките се води външно заболяване, което се открива бързо. Наблюдават се кървави точки, които освен кожата и перките, поразяват и хрилете. Язвите и циреите, които се образуват на мястото, се пукат и кървят. Лечението е с препарати, назначено от ветеринар.

Отравяния, предизвикващи зачервяване на хрилете

Най-често обаче до зачервяване на хрилете се стига след отравяне с амоняк. От всички видове отравяния в аквариума това е най-тежкото и най-често срещаното. Обикновено се при новите съдове. Не е изключено да се получи при действащ аквариум, в който наведнъж са добавени повече рибки. Причина може да бъде повредата в аератора или друг технически проблем, който обаче променя жизнената среда на обитателите.

Симптомите за отравяне с амоняк включват промяната в цвета на хрилете, те са силно зачервени, стигат до лилаво по отношение на цвета. Отстрани приличат на кървящи.

Рибки

Токсичността на амоняка е голяма, освен това нивата му се покачват рядко и рибата се задъхва от липсата на въздух. Ако отравянето е продължително вече се наблюдават зачервени жилки и кървящи язви по перките, както и по цялото тяло.

Лечението на рибките с червени хриле е изцяло в реакцията на собственика на аквариума. Необходимо е моментално да се понижи рН на водата като се смени от 25 до 50 процента от нея. Препаратите за неутрализиране на амоняка са задължителни, ако отравянето е продължило по-дълго. Храненето на рибките трябва да спре за няколко дни или да се намали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest