Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Какво е поведението на молинезиите

Какво е поведението на молинезиите

Какво е поведението на молинезиите
Снимка: ruinemans.com

Аквариумните рибки, познати като молинезия, са сред най-популярните и достъпни декоративни рибки за домашно отглеждане. Те са няколко вида, като много търсена от акваристите е черната молинезия.

Иначе молитата, както още ги наричат, са разноцветни - бели, жълти, пъстри. Те са бързи плувци, които обичат да се стрелкат, изскачайки внезапно от укритията си сред растенията в съда.

Предпочитат по-твърдата вода и множество местенца за укритие, защото са плашливи рибки. Нуждаят се също от добра филтрация на водата и реагират много остро на застояла нечиста водна среда.

Тези рибки принадлежат към живородките и се смятат за доста спокойни обитатели на аквариума. Те обичат да оформят групи с други молита или с някои от останалите представители на живородките. По характер молинезите са дружелюбни към съседите, с които делят един съд, и често участват в смесени аквариуми. Мъжките често се карат помежду си, но решават споровете си без да си причиняват наранявания.

Акваристите могат без проблем да ги отглеждат с всяка рибка с подобни размери и нрав, стига да имат същите изисквания към водата. Гупите, хелерите и пецилите сред живораждащите са подходящи сподвижници на молинезията. Рибката зебра, разбората, скаларията сред хайверните ще се спогаждат добре с молито.

Ако в аквариума вече живеят рибки коридорас, тетри и други харациди, няма проблем обществото им да се обогати с молинезия.

Все пак молитата не трябва да се приемат като универсални рибки са всеки вид общество.

Характер на молитата
Снимка: ruinemans.com

Молинезията няма да се разбира добре с цихлидите, златните рибки и всички обитатели с воал на опашката, защото щипе нежните им опашки, оприличавайки ги на водно растение. Хищните сомчета също не са подходящи съквартиранти за молинезията.

Характерно в поведението на молинезиите още е, че мъжките доста притесняват женските в аквариума. Преследват ги непрекъснато и затова се препоръчва на всеки мъжки да има няколко женски, за да разпредели вниманието си между всички и да не притеснява женската непрекъснато, както се случва, ако са само една двойка.

В една балансирана среда, близка до естествените сладководни басейни, в които живеят на свобода, молитата се отглеждат много добре.

Прочетете още: С какво да храним молинезиите и колко дълго живеят молитата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest