Miau.bg»Статии»Живини»Кои са най-популярните домашни любимци

Кои са най-популярните домашни любимци

Кои са най-популярните домашни любимци

Животните са неизчерпаем източник на любов и занимателни моменти. Всеки собственик на домашен любимец знае какво благоприятно влияние имат животните върху човека.

Те наистина са не само забавни и обичащи, но и полезни за здравето. Сериозни проучвания върху въздействието на домашните питомци са доказали категорично, че няколко минути забавление с домашния приятел намаляват сърдечната честота и свалят стреса.

От всички възможности човек обикновено се спира на едно или няколко, но ограничен брой животни за отглеждане у дома. Какъв най-често е изборът или с други думи, кои са най-популярните домашни любимци?

Куче

Естествено че най-добрият приятел на човека трябва да води тази своеобразна класация. Те са безбройни породи, което означава среща с различен нрав, поведение, размер, изисквания относно грижите по тях, но всички са безкрайно предани и умеят да усмихнат стопанина си в най-трудните му моменти. Сред най-обичаните породи кучета са немска овчарка, померан, голдън ретривър, лабрадор, йорки и много други.

Кучетата са интелигентни животни и имат някои от чертите на своя безспорен фаворит - човекът. Те умеят да се преструват на болни, за да привлекат вниманието на любимия им човек към себе си. В същото време имат най-доброто обоняние, което човек може да си представи, а носът им има уникален отпечатък, по който кучето може да се разпознае, подобно на пръстовия отпечатък на човека.

Някои хора намират за недостатък кучешкия лай. Природата е измислила възможност и за тях - порода куче, което не лае. Нарича се басенджи, то ръмжи, скимти и вие, но няма да ви събуди с бодър кучешки лай.

Котка

Сиамска котка

Няма по-голямо удоволствие от това човек са се сгуши в леглото до мъркаща пухкава топчица. Котките са невероятни домашни любимци. Те имат наистина магическо излъчване. Изобщо не е случаен фактът, че повечето от тях са лечители, те намират веднага болното място на своя стопанин и го лекуват с нужни звукови честоти, които чуваме просто като мъркане.

Котаната, независимо от породата си, изглежда просто ленива, докато се протяга някъде из къщи, но това е само привидно. Тя не пропуска нищо, освен това помни по-дълго от кучето. Най-популярните породи котки са: сиамска котка, ангорска котка, персийска котка и др.

Най-известното за котките е, че се страхуват от краставици, защото някак възприемат този зеленчук като змия, а те се страхуват от това влечуго.

Декоративно зайче

Любителите на пухкави сладки животинки имат още една възможност за избор, освен котето. Това е зайче, изборът все по-често на тях, по-точно на някой от декоративните видове. Много любими и търсени са мини зайчетата, защото умиляват с вида си, във всеки момент от живота си.

Всички собственици на зайчета знаят, че зъбите на техните питомци растат през целия живот. На новаците сред стопаните трябва да се каже да не приемат с досада вечното стържене на зайчето по клетката със зъби. Това занимание е полезно за него, за да поддържа зъбите си да не станат прекалено големи.

Популярни гризачи

Плъхчетата са популярни любимци

Декоративните плъхчета, морските свинчета и хамстерите са все по-харесвани и избирани за домашни питомци. И това е добра новина, тъй като означава, че човекът вече приема с широко отворено сърце роднините на гризачите, унищожавани като вредители.

Декоративният плъх е симпатично животинче, което има някои характерни само за човека качества. То обича да играе на различни игри и освен това изпитва гъдел, като се кикоти, когато го гъделичкат, но честотата на звука не може да бъде уловена от човешкото ухо.

Морските свинчета са спокойни и дружелюбни, а хамстерите са любопитни с това, че не мигат с двете си очи едновременно.

Ако всички тези занимателни факти са събудили желанието за домашен любимец, то изборът е много голям и може да започне с някой от най-популярните животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest