miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Съвети при отглеждане на рибки плати

Съвети при отглеждане на рибки плати

Съвети при отглеждане на рибки плати
Снимка: Aqe/pixabay.com

Платите са чудесен избор за аквариумни обитатели, тъй като са миролюбиви рибки. Те са спокойни, разбират се добре с други мирни обитатели на аквариума и са непретенциозни по отношение на отглеждането им. Какво трябва да знаем за отглеждането на рибки плати?

Могат да се отглеждат рибки само от един вид, ако целта на аквариста е да селектира и размножава тази интересна тропическа рибка, но много по-често платата съжителства с гупи, хелери, данио, коридорас и други дребни красиви гости от тропиците.

Кое е най-важното в отглеждането на плати за един начинаещ акварист, тъй като това са рибки, с които често се започва хобито?

Платата, член на семейство Hiphophorus, е позната на любителите на аквариумни рибки като спокойна и лесна за съжителство с други малки тропически красавици рибка.

В аквариума тя е много активна, непрекъснато се движи, като обитава главно горната част. Тъй като е дребничка - женските са до 6 сантиметра, а мъжките да 4 сантиметра, може да се отглежда както в голям, така и в малък аквариум, но трябва да се има предвид, че ако съдът е малък(15-25 литра), платите няма да стигнат големи размери. Оптималният аквариум за тях е 40 литра. Всяка рибка трябва да разполага с 2-3 литра вода.

Платата трябва да се отглежда при температури от 18 до 30 градуса през различните сезони, защото е тропически вид и не издържа на студени условия. Киселинността на водата, която изисква рибката, е 7-7, 2.

За да бъдат разноцветни, ярки и красиви рибките, храната на платите трябва да е разнообразна. Това не е трудно, те са всеядни и могат да се хранят с широк спектър храни. Задължително трябва да се редуват жива храна, с растителна, като всички възможности за разнообразие в менюто се предлагат в търговската мрежа.

Платите могат да съжителстват с хелери

Платите са предпочитани за аквариум, защото цветовото разнообразие при тях е голямо - червени, жълтеникави, бели с контрастиращи черни опашки. Интересна подробност е, че платата е от един и същи вид с хелера - Hiphophorus, а това позволява кръстосването на двете рибки. Шарените представители на вида са точно такива кръстоски, а комбинациите са много интересни. Чистите породи са по-редки, а това е възможност да си отгледате нови модификации на външния вид на платата.

Прочетете още и за болестите по рибки плати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest