Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Кои са всеядните видове аквариумни рибки

Кои са всеядните видове аквариумни рибки

Кои са всеядните видове аквариумни рибки

Разнообразието на аквариумните рибки е голямо. Те се класифицират по различни признаци, които пък определят възможностите за събирането им в един съд.

Един от най-важните признаци е храненето им, тъй като има хищни видове рибки, които се хранят с други живи рибки и събирането им е невъзможно.

Най-общо рибките се делят на всеядни, хищници и хранещи се с растителна храна.

Най-лесни за отглеждане са всеядните рибки. Те са и най-популярните аквариуми обитатели. Ето някой от тях, които присъстват в почит всеки аквариум.

Рибка гупи

Това е може би най-лесната за отглеждане рибка за аквариум, в това число и по отношение на храната. Гупата е всеядна дружелюбна рибка, около 6 сантиметра дълга, която с еднакъв апетит яде както растителна, така и жива храна. За да са ярко оцветени, им помага живата храна, но трябва да се пазят от затлъстяване, защото са склонни да преяждат.

Рибка барбус

Барбусите растат до 12 сантиметра, имат издължено тяло и пъстра украса. Растителната храна, която консумират е около 30 процента от общото им меню. Останала част се пада на живата храна, каквито са водните бълхи, замразената и сушената.

Барбус
Снимка: miroslavik/pixabay.com

Рибка плата

Тази тропическа красавица е с дължина около 2-4 сантиметра при мъжките и 6-7 сантиметра при женските екземпляри. Спада към всеядните аквариумни рибки, но по-голямата част от храната при нея е растителна. Водораслите и другите видове водна растителност са част от нейната диета, но яде и малки ракообразни, червеи и насекоми.

В аквариума се хранят с растителна или жива храна в долната част на аквариума. Може да им се дава и тубифекс. При правилно хранене показват красиви и ярки цветове.

Рибка тетра

Още един популярен представител на всеядните видове аквариумни рибки е тетрата. Живата, замразената или сухата храна е избор на аквариста за храната. Подходящата храна са червейчета, сух фураж, кайма, яйчен жълтък на прах, както и зеленчуци - спанак, броколи. Дафниите са любимо лакомство на тетрата, както и на много други аквариумни рибки.

Рибки данио ядат всичко
Снимка: Kuznetsov_Peter/pixabay.com

Рибка данио

Даниото са изключително харесвани всеядни рибки. Достигат до 5 сантиметра дължина и имат ярък малинов или син цвят. Много добре се разбират с други мирни обитатели на аквариума и са непретенциозни в храната, тоест всеядни. Хранят се на повърхността на водата и най-добре да им се дава храна на люспи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest