Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Подходящи животни за пръв домашен любимец

Подходящи животни за пръв домашен любимец

Подходящи животни за пръв домашен любимец

Отглеждането на домашен любимец е едно от най-позитивните занимания, измислени от хората. Това начинание дава изключително приятни емоции от радостта и безрезервната преданост на домашния питомец към стопанина му и в същото време учи на разбиране, търпение и любов към зависимите от нас приятели от животинския свят. В същото време възпитава в отговорност и готовност да се отдели от свободното време в полза на друго живо същество.

Какво животно да отглеждам?

Решението да се вземе домашен любимец е винаги добро, но преди да се пристъпи към такъв ангажимент, трябва да се решат някои практични въпроси като наличие на достатъчно пространство, време и ресурси за отглеждане на животно от някакъв вид.

Наличие на достатъчно познания за изискванията на видовете и възможност да се осигурят. Затова първият досег с животните е добре да бъде с такива, които са лесни за отглеждане и с минимални нужди от грижи и внимание от страна на стопанина.

По въпроса кое животно се гледа лесно и е подходящо за първи домашен любимец винаги има спорове, защото трудности възникват с всеки вид, но все пак може да се посочат такива животни, подходящи за пръв домашен любимец.

Котка

Котетата неслучайно са най-популярните домашни питомци. Освен че са пухкави, сладки и забавни, те не са никак претенциозни. Нямат нужда от разходки, както кучето и прекарват голяма част от деня в сън. Това са изключително независими животни, които се разбират добре с други домашни питомци, но нямат против да прекарват времето си и сами, особено ако са персийска котка или британска котка, адаптират се лесно, ако са шотландски клепоухи или мейн куун.

Куче за пръв домашен любимец

Куче

Почти във всеки дом, където има домашен любимец, присъства и куче, било като единствен питомец или част от животинските членове в семейството. Отглеждането на куче по същество не е по-трудно, отколкото с котките, но проблем се явява основно трудното понасяне на самотата от някои породи, ако стопаните прекарват много време навън. При един стандартен ритъм на живот обаче, кучето е идеалният първи домашен любимец, който ще накара своя стопанин да заобича всички животни.

Морско свинче

Морските свинчета са тези домашни любимци, които могат да задоволят нуждата от компания на собственици, които трудно успяват да се заседят у дома. Тъй като са много социални, добре е да се отглежда двойка от тях, особено като се има предвид, че са много компактни и заемат съвсем малко пространство.

Морските свинчета свикват със стопанина си бързо и обичат да бъдат гушкани и галени, както котетата, и ако получат достатъчно внимание познават веднага своя човек и няма да се опитват да го хапят.

Тези животинки са много игриви и имат нужда от играчки, когато са сами.

Рибки

Аквариумни рибки

За хората, които обичат тишината и не понасят разхвърляни вещи из къщи, се казва, че не стават за собственици на домашен любимец. Това не е съвсем вярно, аквариумните рибки са подходящи за първи домашен любимец за такива хора, който да събуди интереса им към животинския свят.

Наблюдаването на аквариума е невероятно отпускащо и интересно преживяване след дълъг работен ден, а мълчаливите домашни питомци са способни също на привързаност към човека, който им отделя време и внимание.

Независимо какъв домашен любимец ще си вземете, това е живо същество, което има своите изисквания. Важно е то да бъде прието с любов и желание като член от семейството, това няма да позволи грижите за домашния любимец да се превърнат в бреме, а ще носят радост и удовлетворение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest