Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Красиви водолюбиви птици

Красиви водолюбиви птици

Красиви водолюбиви птици

Едва ли има по-поетична и красива гледка от плуващи в кристална вода лебеди с изящни шии и спокойна и горда осанка като истински господари на езерото или водната шир наоколо. Те са емблемата на човешката представа за красиви водни птици.

Лебедите обаче не са единствените красави птици във водата, макар че всички други интересни и необичани птици са засенчени от тях. Ако нямаше и други прекрасни пернати, които да привличат погледа, едва ли славата на лебедите щеше да бъде толкова голяма.

Затова и другите обитатели на водата с интересна външност заслужават внимание.

Мандаринка

Мандаринка

Мандаринката безспорно заема едно от първите места сред водолюбивите птици по отношение на пъстрота на перата и изящно съчетани цветове. Названието на тази неголямо, но учудващо красива водна обитателка идва от административна длъжност в древен Китай.

Мандарините ходели облечени многоцветно и това им придавало пищен вид. Дребният представител на разреда на Гъскоподобните, тежащ само между 400 и 700 грама, е изключително пъстър с ярки и отчетливи багри, съчетани много красиво. Птицата не кряка като останалите гъски. Тя свисти или шепти, но това не пречи да приковава погледа.

Малахитово рибарче

Това малко водно птиче е жител на Субсахарска Африка. Среща се в блатата Мабамба в Уганда. Малкото птиче е с преобладаващ ярко метално син цвят и червена човка.

Кайра

Радва се да лети с бръстещ полет над бавно течащата вода, а късите му крила стават като мъгла при полет. Очите на птицата са покрити със специална кожа, позволяваща му да вижда ясно под водата.

Кайра

Птицата от семейство Кайрови прекарва почти целия си живот край морето и нейният дом е Исландия, среща се на места в Норвегия и Британските острови. Макар да е със сиво-бяло оперение, което не прави особено впечатление, тя е интересна с ярко оцветената си човка, особено в размножителния период, както и с очите си, които изглеждат като триъгълни.

Тези птици летят и плуват еднакво добре, като във въздуха развиват респектираща скорост.

Красиви птици във водита са: фламингото, чаплата, пеликанът, черен водорез, блестящ ибис и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest