Дафния

Дафния храна за рибки

Когато се спомене за дафнията, неизкушеният читател си представя някое екзотично цвете. Това изобщо не е вярно. Става въпрос за жив организъм. Наричат дафниите също и живи бълхи. Това също не отговаря на истината. Това не са бълхи, а миниатюрни организми, които приличат на тях по начина си на движение и затова са наречени така. Те се отглеждат лесно и тази задача е по силите на всеки заинтересован.

Какво по същество са дафниите и за какво се отглеждат? Кое ги прави ценни и какво е нужно да знаят за тях акваристите, защото дафниите са част от сферата на техните интереси и занимания?

Класификация, описание и местообитание на дафнията

Дафнията представлява голям род малки планктонни ракообразни, чиято дължина варира от 0, 2 до 6 милиметра. Те наброяват над 200 вида.

Тези живи организми са членове на отряда Cladocera и са едни от малкото водни ракообразни, наричани водни бълхи, заради стила им на плуване, наподобяващ движенията на бълхата.

На вид тялото им е прозрачно, на главата си има 2 весла, с които плува, и едно око по средата. Размножава се безполово чрез клониране. Дафнията е интересен обект за наблюдение, защото може да се вижда биенето на сърцето на малкия жив организъм, както и останалите органи и системи.

Тези ракообразни живеят в различни водни среди, вариращи от кисели блата до сладководни езера.

Семейството не е малко и наброява много видове, но интерес предизвикват основно двата най-лесно достъпни вида - Daphnia pulex, който е малък и е най-често срещан вид и Daphnia magna, който е най-големият вид, но достига едва половин сантиметър дължина. Търсен е и вида Moina, който принадлежи обаче на друго семейство - Moinidae. Той е най-малък, на половина от размера на Daphnia pulex.

Дафнията обитава водоеми със сладка или слабо солена вода. Може да бъде намерена във временно образувал се гьол, както и в по-голямо водно тяло. В Северното полукълбо тя е естествено разпространена. Има я и в България. Предпочита хладките води и е най-лесно приспособима към ниските нива на кислорода във водата и тогава произвежда повече хемоглобин, като видимо става по-червена.

Значение на дафнията от гледна точка на акваристиката

Трите вида дафнии са ценни в рибовъдството като естествена храна за аквариуми рибки. Те са много важни за жизненото оцеляване и прираст на личинките, особено на тези с малки размери.

Повечето личинки и малки рибки ядат основно 3 групи от зоопланктона - ротиферите, копеподите и кладоцерите, към които принадлежат дафниите.

Дафнията е не само универсална, но и възможно най-добрата жива храна за малки рибки. Много от видовете могат да бъдат хранени с дафния и това да ги поддържа в отлична форма.

Дафния
Снимка: Dieter Ebert, Basel, Switzerland/pixabay.com

Този тип храна е много ефикасна и през размножителния период на рибите, затова всеки акварист е заинтересован от жива храна за своите домашни любимци и я ползва активно в различни периоди от отглеждането на аквариумните си рибки - за разнообразяване на диетата им, за подобряване на здравето и кондицията им и за по-добри цветове на пъстрите видове.

Самата дафния се храни като филтрира водата с помощта на специални власинки, способни да уловят едноклетъчните водорасли, наречени алги, бактериите, гъбичките и други микроорганизми, съставляващи зоо и фито планктона.

Дафнията е способна да се храни и с утайка, това е детритът, който събира от дъното. Ако в един аквариум има цъфнали водорасли и водата е зеленясала, дафниите могат за дни да избистрят водата и да спрат цъфтежа на растенията. Това им качество ги прави перфектен филтър за всеки растителен аквариум, който може да бъде прочистен преди в него да се пуснат рибки.

Съвети за отглеждане и размножаване на дафния

Дафнията е много нужна за аквариуми цели и може да бъде култивирана в кой да е контейнер с вода, стига да няма токсични вещества, защото дафниите са изключително чувствителни към токсини. Може за тази цел да се ползва и обикновен аквариум, който ще спомогне и за наблюдаване на процеса на култивиране и хранене на дафнията.

Колко литра да бъде аквариум, ползват за тази цел?

Няма точни разписания, но 75-литров съд се счита за оптимален.

Параметри на водата за отглеждане на дафния

Дафнията обича студената вода. Затова температурата, на която е добре да се отглежда е 18-20 градуса. Подходящо място е избено помещение или друго място, където е постоянно хладно. Ако температурата надхвърли 24 градуса дафнията намалява продуктивността си. Тези микроорганизми оцеляват и при по-висока температура, но топлината се отразява зле на продукцията. Лятото е сезон, в който дафнията се развива по-бавно.

Храни за производство на дафния

Има няколко вида храни, които са най-добри за развитие на дафнията. Те са:

- Водораслите спирулина - могат да се набавят от магазини за аквакултури и здравословна храна

- Водорасли хлорела - могат да се набавят от магазини за здравословна храна

- Зелена вода - трябва да съдържа водорасли от рода на Ankistrodesmus и Scenedesmus

- Активната хлебна мая

- Изкуствен планктон ротифери

- Грахово брашно

- Пълнозърнесто брашно

Хранене на рибки

Други съвети за производство на дафния

1. Смята се, че водорасли хлорела и маята за хляб са храните, с които най-лесно се произвежда дафния. Маята е съставка, която ускорява репродуктивните възможности на дафнията. Известно е влиянието на азота и фосфора за развитието на зоопланктона. Ако ще се произвежда дафния в домашни условия, е важно водата да не хлорирана, защото хлорът прочиства водата, убивайки зоопланктона в нея. Препоръчва се на 20 милилитра вода да има по 10 броя дафния.

2. Добра идея е да се използват някакви охлюви, които да консумират остатъците от храненето на дафнията. Черупките на охлювите пък служат като субстрат за някои бактерии. Габи, бактерии също служат като храна на дафнията, но трябва да се внимава, защото при прехранване настъпва висока смъртност, вероятно заради нитратите и фосфатите в растенията.

3. Бумът в развитието на водорасли в аквариума винаги води до бум и при развитие на дафнията. Такова развитие обаче може да има и негативен ефект, тъй като водораслите скоростно изчерпват фосфора от водата, който е важен за репродукция на дафнията. Препоръчва се редовна смяна на водата в съда, което оказва благоприятно влияние върху фосфора и количествата нитрати. В създадени идеални условия всички дафнии са женски и се размножават чрез деление.

4. За да се пъддържа състоянието на дафнията и мястото подходящо е при хранене на рибките да се загребва с голяма чаша дафния, да се прецеди през марля и тогава да се нахранят рибките. Прецедената вода трябва да се изхвърли, а в аквариума да се сипе същото количество престояла чиста вода.

5. Аерирането на водата също е стимул за производството на дафния. Нужно е само леко раздвижване, което да обогати водата с кислород. Филтрация не е нужна.

Тези, които нямат желание и време да си произвеждат сами дафния, могат да закупят замразена от търговската мрежа. Важно е на рибките да се дава от тази храна за тяхното добро здравословно състояние, външен вид и правилно развитие.

С дафня можете да храните различни рибки, сред които рибка бета и данио. Тя е сред популярните храни за рибки, подобно на тубифекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest