Юрдечки

Юрдечки
Снимка: papazachariasa/pixabay.com

По османско време у нас е внесена за отглеждане като домашна птица един вид патица, наречена юрдечка. Името означава патица на турски и е останало като популярно име на птицата, макар че по света я наричат мускусна патица. Тя има и още много други имена, най-популярно от които е московска патица, макар че пернатото няма нищо общо с Москва и Московията, както са наричали околностите на руската столица.

Не е ясно как е възникнал този термин за водолюбивата птица, но предположенията са много. Като се започне от това, че компанията, търгуваща със селскостопански животни се е наричала московска компания и оттам вероятно и патиците са наричани московски, през предположението, че това е родов термин за екзотично място, от което е дошъл - земи, където видът не е местен.

И се стигне до най-възможното от всички предположения - връзката на вида с индианската нация муиска в днешна Колумбия. Оттам патицата е родом и вероятно е държана като домашно животно от индианците. Трудното за произношение индианско име е променено в нещо по-познато и така се е получил термина московска патица.

Без съмнение за гостенката от новия свят, която ние продължаваме да наричаме с турското название юрдечка, с което е дошла по нашите земи, могат да се научат много интересни факти и запознаването с птицата си заслужава, защото освен всичко тя е любимо блюдо за много кулинари, ценящи нейното месо с вкус на младо телешко.

Класификация на юрдечката

Юрдечката, наричана навсякъде мускусна патица, е с латинско название Cairina moschata и е вид птица от семейство Патицови - Anatidae. Много популярно име за нея е също няма патица.

Таксономията и систематизирането на птицата е почти толкова объркано, като нейното название. За първи път е описана научно от Карл Линей в неговата Sistema Naturae през 1758 година в Х издание.

Описана е като Anas mоschata, което съвсем буквално означава мускусна патица. По-късно видът е прехвърлен в рода Cairina, което дава сегашното му биномно име Cairina moschata. Името на рода води началото си от Алдрованди и погрешното разбиране, че тези патици са дошли от Египет. Сегашното научно название на птицата буквално се превежда като мускусна от Кайро.

В някои региони има и други названия, които разделят дивата от домашната юрдечка, на други места названието е еднакво и за двата сорта.

Разпространение и местообитания на юрдечката

Мускусните патици са местни в Мексико, Централна и Южна Америка. Дивите популации на московските патици живеят в долната част на Рио Гранде и в някои части на Тексас.

Юрдечките са опитомени и се адаптират добре към по-студения климат. Дивите популации се срещат в части на Северна Америка, Канада, и Европа.

Мускусните патици предпочитат в горски райони в близост до вода. Те нощуват на дървета през нощта и правят гнезда в кухините на дърветата.

Как изглежда юрдечката?

Юрдечки
Снимка: Elsemargriet/pixabay.com

Тази патица принадлежи към едрите птици. Средно тежи 4, 3 килограма, като мъжките и женските се различават значително. Мъжката е дълга 86 сантиметра и тежи между 4, 6 и 6, 8 килограма, а женската е много по-малка- дължина от 64 сантиметра и тегло от 2, 7 до 3, 6 килограма. Големите опитомени мъжки тежат около 8 килограма, а големите опитомени женски до 5 килограма.

Истинската дива московска патица, от която произлизат всички домашни, е черна, с големи бели петна на главата. Тя има размах на крилата от 137 до 152 сантиметра. На главата си мъжкия има къс гребен. Човката им е черна с бледо розово петно. Опашката им е широка и къса.

Тези птици имат червени месести издатини по лицето. Оперението им е кафеникаво-черно с преливащи се зелени и лилави гръбни оперения и с бели петна на крилата. Очите на птицата са жълтеникаво.-кафяви, краката и стъпалата са червеникави.

Женската изглежда почти изцяло като мъжкия, без каранкулите, и е много по-малка. Младите птици са доста скучни на външен вид, с малко или никакъв бял цвят по оперението.

Опитомените птици могат да изглеждат почти по същия начин. Повечето са тъмно кафяви до черни с бяло на главата. Виждат се и други цветове като лавандула примерно. И при двата пола обаче лицето е червено.

Малките патета са предимно жълти на цвят с кафява маркировка по опашката и крилата.

Поведение и начин на живот на юрдечката

Мускусните патици са социални птици. Те имат изградена йерархия, в която мъжкият защитава територията, като доминира над други мъжки, показвайки гребена си Доминиращите мъжки поддържат територията и се чифтосват с женските, които гнездят на тази територия. Другите мъжки, които обитават същата територия, живеят като ергени. Те са немигриращи и дневни птици.

Юрдечката комуникира чрез визуални сигнали, като размахва опашката си и чрез вокализация. За разлика от други патици, юрдечките не крякат, а съскат. Те повдигат и спускат главите си една срещу друга като вид общуване.

Хранене на юрдечката

Мускусните патици са всеядни. Хранят се с корените, листата и семената на водните и сухоземните растения. В менюто им присъстват рибки, влечуги, ракообразни, насекоми, термити. Те също ровят с човките си, за да търсят храна.

Самите те са храна за редица животни. Най-вече патетата са застрашени от сухоземни или водни хищници.

Домашната юрдечка е храна за човека, както и дивата, която е ловен обект. Има има много рецепти с месо на юрдечка. Класика в това отношение е пълнената юрдечка.

Размножаване на юрдечката

Мускусните патици се размножават от началото на август до май. През размножителния период на юрдечките доминиращият мъжки привлича женските като показва гребена си и размахва опашка.

Юрдечки
Снимка: Michelleraponi/pixabay.com

Гнездото се изгражда от женската в кухо дърво на височина от 3 до 18 метра. Гнездата се правят от клонки, стъбла и кал.

Женските снасят 8-10 яйца. Инкубационният период е от 33 до 35 дни. Женските мътят и защитават яйцата, докато се излюпят патетата. Това понякога отнема 24 часа.

Патенцата са грижа на майката в следващите 60-70 дни, докато станат независими. Телата им не могат да произвеждат цялата топлина, от която се нуждаят, затова майката ги топли, особено нощем. Грижата през време на отглеждането от женските включва обучение на малките патета как да плуват, как да се хранят и как да отблъскват враговете.

След 28 седмици повечето женски юрдечки достигат полова зрялост. Мъжките стават полово зрели на 29 седмици. Мъжкият често остава в тесен контакт с гнездото за няколко седмици. Той също охранява територията, а понякога и самите патета, когато се учат да търсят храна.

Опитомените птици се размножават 2-3 пъти в годината, а дивите животни, както и питомните живеят средно 7-8 години.

Значение и защитен статус на юрдечката

Мускусните патици са опитомени от различни индиански култури още преди Колумб да пристигне на Бахамите. Веднага е пренесена в Европа и като опитомен вид е предмет на търговия и отглеждане.

Освен като хранителен източник мускусната патица е полезна като помощник в борбата срещу мухите, охлювите и скакалците. Тези птици обаче имат доста агресивен характер е са склонни да хапят, ако се почувстват застрашени.

Болести по юрдечките

Птиците са приносители на опасния птичи грип, който е смъртоносен и за човека, освен за тях. Те биват нападани и от паразити, повечето от тях обаче не са опасни за човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest