miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на персийска котка

Хранене на персийска котка

Хранене на персийска котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всеки собственик на персийска котка знае какво удоволствие е съжителството с това красиво, пухкаво и нежно създание. Спокойни, любвеобилни, прекрасни, но и доста капризни откъм отглеждане - това е най-характерното за персийките.

Представителите на породата са с много чувствителна храносмилателна система. Те реагират веднага при смяна на храната и затова е нужно специално внимание към хранителната им диета.

Естествената защита на храносмилателния тракт се постига с висок клас храни, които имат пребиотично действие и подпомагат микрофлората в храносмилателната система. Необходимо е персийките да се хранят с висококачествени протеини, защото те се абсорбират добре в червата и процесите на ферментация в дебелото черво са намалени максимално, а това значително улеснява храносмилането.

Топките с косми, които често се натрупват в стомахчето на котето създават често проблеми със запек и затова храната, богата на фибри, е правилният отговор на този неизменен проблем, тъй като подпомага оформянето на изпражненията и извеждането им от тялото.

Как да храним персийката при така изложените проблеми, характерни за породата?

Особености на храненето на малки персийски котета

Малките котета е необходимо да бъдат подложени на същата диета като останалите подрастващи от други породи. След отбиването им на 6-8 седмици, те се нуждаят от пълноценна и балансирана котешка храна по 3-4 пъти на ден.

Навлажнената суха или консервирана храна, която се предлага на пазара за подрастващи персийски котенца, съдържа всичко необходимо за правилния растеж на мъничето. Рязкото преминаване на друга храна не бива да се допуска. При желание е необходима плавна смяна в рамките на седмица, до 10 дни.

Хранене на малко персийско коте

Особености на храненето на възрастни персийски котки

Персийските котки имат подчертана индивидуалност и на тази особеност трябва да бъде подчинено и храненето им. За да поддържат здравословно тегло, те се нуждаят от повече белтъчини. Тауринът в храната в допълнителни количества е важен за възрастните персийки, както и за подрастващите котета. За възрастните е подходяща храната за котки над 1 година.

Характерно е, че понякога персийките нямат апетит и може да откажат храна. Това не бива да се приема като проблем, освен ако не продължи по-дълго, за няколко последователни дни.

Персийките се хранят като всички останали котки по 2 пъти на ден. Те обаче са много интелигентни създания и отлично преценяват количеството храна, което да поемат на едно хранене. Някои от тях обичат да хапват често, но по малко. Затова при възможност трябва да им се предоставя достъп до храна по-често от обичайното.

Както малките, така и възрастните се нуждаят от непрекъснат достъп до чиста и прясна вода.

Тези забележителни пухчета обичат лакомствата почти колкото малките деца. Затова всяко прелестно създание може да бъде награждавано за послушанието и проявите на обич и привързаност с някои любими котешки лакомства, които се предлагат в търговската мрежа. Те обаче в никакъв случай не бива да заместват обичайната храна за персийката котка, а да се предлагат наистина като награда. Под форма на лакомство.

Храни за персийки

Стопаните, които отскоро са си взели персийска котка вкъщи, трябва да бъдат наясно, че котките са нощни животни и в природата ловуват в малките часове на деня. Верни на своята природа, персийките също стават нощем и се хранят.

Затова не бива да забравят вечер да оставят гранулки в купичката им за хранене. Когато са добре нахранени и обгрижени, персийките са добре разположени и щастливо и успокоително мъркат в скута на стопанина си. Удоволствието от успокоителното им мъркане си заслужава грижите около тях.

Научете още за отглеждането на персийската котка и характера на персийката. Вижте и подходящи имена за персийски котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest