miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Характер и поведение на Тибетски мастиф

Характер и поведение на Тибетски мастиф

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k746
Характер и поведение на Тибетски мастиф
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Тибетският мастиф е голямо, атлетично и мощно куче, което узрява бавно на възраст около 3-5 години. Те са сред най-едрите кучета, наред с породи като алабай, немски дог, неаполитански мастиф, бернезе, санбернар, каракачанска овчарка и др.

Кучетата с по-дълга козина са склонни да придобиват вид, подобен на лъв, и дори краката им изглеждат малко котешки. Те са с дебела, тежка, груба козина в черно, кафяво, синьо/сиво и може да бъде със или без жълтокафяви или златни маркировки.

Ушите на кучето са със среден размер, V-образни и се спускат напред. Кучето общува и с обемна опашка, която се извива над гърба. Най-ранното писмено доказателство за тибетски мастифи датира от 1100 г. пр. Н. Е. В Китай. Откритите черепи от породата датират от каменната и бронзовата епоха.

Характер на тибетски мастиф

По характер тибетските мастифи са интелигентни, независими, лесни за обучение, лоялни и нежни със семейството си, но също така изключително предпазващи семейството и имуществото.

Типичният тибетски мастиф няма да допуска непознати в дома. То е отличен смел пазач, към който обаче трябва да подходите много отговорно, тъй като такова едро куче може да е опасно за непознати хора.

Тези кучета са добре с другите домашни любимци, когато са правилно представени и социализирани. Те могат да се разстроят, когато членовете на семейството бъдат наказани или ако спорят. Тибетският мастиф усеща настроенията в семейството и е склонен да спре да яде, ако има проблеми у дома.

Куче Тибетски мастиф

Тибетският мастиф има мощна челюст, която може да дъвче дървени врати, огради от верижни връзки и дори бетон, така че първите няколко години като кученце могат да са пълни с бели, ако кучето няма подходящи дъвчащи кучешки играчки и упражнения.

Иначе тибетските мастифи са тихи на закрито и активни на открито. Те се нуждаят от ежедневна разходка и са сдържани, когато се упражняват навън.

Отново те са независими и лесно ще си тръгнат. Тяхната скука също може да доведе до разрушително поведение, така че не пестете кучешките упражнения.

Грижи за тибетски мастиф

Тибетският мастиф не пуска твърде много козина - освен ако не сменя козината си (обикновено веднъж годишно, но е известно, че женските сменят козината си два пъти).

Седмичното четкане на козината на кучето е добре, но ще трябва да го правите ежедневно, когато кучето сменя козината си.

Тъй като ушите се спускат напред, не забравяйте да ги почиствате поне веднъж седмично. Също така почистете зъбите и поддържайте ноктите подстригани.

Какъв е характерът на Тибетският мастиф?

Заболявания при тибетски мастиф

Тибетските мастифи имат няколко здравословни проблеми, но не много. Тези шаровци страдат най-вече от:

Тазобедрена дисплазия;

Кучешки кожни проблеми;

Проблеми с щитовидната жлеза;

Ушни инфекции;

Кучешка наследствена демиелинативна невропатия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest