Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на Мейн Куун

Хранене на Мейн Куун

Хранене на Мейн Куун

Известни като Нежните гиганти, котките от порода Мейн Куун са не само огромни и пухкави, но и много игриви, дружелюбни и лесни за възпитание.

Името им идва от американския щат Мейн, но по отношение на произхода им има множество теории, в които са замесени не само викингите, но и кралица Мария Антоанета. Има дори и такива, според които породата се е появила в резултат на смесване между миещи мечки и полу-диви котки.

Заради своите размери котките от порода Мейн-Куун често присъстват в книгите, отбелязващи рекорди. За разлика от много други породи котки, при тях е прието да се гледа не теглото, а дължината им. Впечатляващ рекорд е поставен още през 2016 г., когато Мейн-Куун, който тогава още няма навършени две години, е с дължина на тялото от 1.20 м.

С размерите на малки рисове, котките от порода Мейн-Куун съответно обичат и да си похапват повече. Все пак да не забравяме, че те са сред най-едрите котки, като мъжките могат да надхвърлят 10 кг тегло. Но какво и колко трябва да си похапват ще научите в следните редове.

Най-добрият и лесен начин да храните котките от порода Мейн-Куун е като им предлагате котешка храна, а още по-добре и такава, която е специално за едри породи котки. Независимо дали сте се спрели на консервирана или храна на гранули (препоръчително е да ги редувате), следете стриктно порцията, която препоръчват производителите ѝ спрямо теглото и възрастта на домашния ви любимец. В никакъв случай не предлагайте на котката кучешка храна!

Мейн Куун

Често закупуването на котешка храна ни се струва скъпо начинание, а понякога и просто искаме ние да запретнем ръкави в кухнята и да сготвим на любимото животно.

Това също не е лоша идея, но трябва стриктно да спазвате някои правила. Стомахът на котките не е устроен като човешкия, поради което те и не винаги понасят човешка храна.

Знаете, че котките Мейн Куун обичат да похапват сурово месо, това им е в природата. Задължително е обаче, месото, което им предлагате да е било или предварително замразено, или да бъде попарено. В суровото месо бързо се развиват всякакви бактерии, които могат да причинят сериозни болести на вас и на домашния ви любимец, включително и токсоплазмоза.

Когато сте решили да изненадате Мейн-Куун и да му сготвите любимото му месо, то добавете към него моркови или карфиол, но не и нишестени зеленчуци като картофи, боб, грах и т.н.

Обезкостявайте месото, което е с остри кокали, каквито имат пуешкото, пилешкото и т.н.

Не използвайте никакви подправки по време на готвенето, включително сол, захар и оцет.

Противно на вече остарялото схващане, при храненето на Мейн Куун не предлагайте на котката риба или мляко (консумацията на разредено с вода прясно мляко се допуска само за малките котенца), а сирене и млечни продукти могат да се дават само в малки порции и то по-скоро като вид деликатес.

Ако и вие искате такава невероятна писана, вижте тези обяви за Мейн Куун.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest