Рибки Тетри

Тетри
Снимка: martin_hetto/pixabay.com

Една популярна група аквариумни рибки в акваристиката са тетрите. Те са малки, миролюбиви и подходящи за съжителство с други подобни на тях. Във водното царство на рибките със спокоен нрав, тетрите заемат важно място заради голямото разнообразие от разновидности, които предлагат. Ярки цветове и ярък живот, така накратко могат да бъдат представени тетрите и това предизвиква интереса на всички любители на аквариумите към тях.

Когато някой начинаещ акварист започне такова хоби след първите рибки, които взима, е тетрата. Затова познаването на вида е важно и необходимо.

Класификация на тетра

Тетра е общо наименование на множество малки сладководни характерни рибки. Те принадлежат към биологично семейство Characidae и към бившите му подсемейства Alestidae и Lebiasilidae.

Харацидите се отличават от останалите рибки по наличието на малка мастна перка между гръбната и опашната перка. Много от тях, като неоновата перка, са ярко оцветени и прекарват добре в плен. Това ги прави изключително популярни за аквариуми.

Тетра не е таксономичен, филогенетичен термин. Съкратено название е от Tetragonopterus, родово име, прилагано за много от тези рибки, което на гръцки означава квадратна перка.

Поради своята голяма популярност много други несвързани риби са известни като тетри, включително такива от различни семейства. Дори много различни риби може да бъдат наричани тетри. Рибата Hydrolycus scomberoides често е наричана съблезъба тетра или тетра вампир.

Разпространение и местообитания на тетра

Тетрите са гости от Африка, Централна и Южна Америка, тоест те са тропически вид, който живее в големи клъстери с други риби от семейство Харацини.

Тетрите живеят в бавно течещи води в басейна на Амазонка и други реки и водни тела, където водата е около 24-26 градуса. Средата, която обитават е с гъста растителност, в която намират укритие и това означава, че такава среда е най-добра и в домашния аквариум.

Рибки тетри
Снимка: balzekaitegita/pixabay.com

Често водата, където живеят, е тъмна, черна на цвят с много танини в нея от разлагащата се дървесина. В такава вода живеят неоновите тетри примерно. Някои видове произлизат от чисти води, със зелена растителност. Параметрите на водата са мека и кисела вода, каквато се препоръчва и за домашния съд. Те са сладководни рибки като цяло.

Всички от вида са стадни риби и това е необходимо за тяхното оцеляване. Различните видове се групират по различен начин. Когато са изплашени, те търсят сигурността на групата, защото са вид, който много бързо се стресира. По тази причина никога не се отглеждат сами.

Описание на тетрата и видове тетри

Най-често рибата тетра има компресирано вретеновидно тяло и тъп нос и се разпознава по перките от кой вид е. Обикновено имат хомоцеркална опашна перка - с две ребра или раздвоена, като горните и долните дялове са еднакви по размер. Имат и висока гръбна перка, която има къса връзка с тялото на рибата.

Всички тетри имат дълга анална перка, простираща се точно от позицията точно отзад на гръбната перка и завършваща на вентралната опашна перка. Имат и малка мастна перка, разположена дорзално между гръбната и опашната. Тази мастна перка е четвъртата несдвоена перка на рибата, от което идва името, което е гръцката дума за четири.

Докато тази мастна перка се счита за отличителна черта, има пък някои тетри, при които тя липсва, като например императорската. Ихтиолозите обсъждат функцията на тази мастна перка като се съмняват, че има някаква роля в плуването, защото е малка по размер и липсват лъчи или бодли.

Като цяло рибата тетра е дълга до 5 сантиметра, но в повечето случаи екземплярите растат до около 4 сантиметра.

Основната разлика между видовете тетри идва от оцветяването и оттам различните видове тетри, между които има някои, които са най-известни и се отглеждат в аквариуми.

- Царска - тетра с тъмен корем и полупрозрачен гръб. Двете половини са визуално разделени от хоризонтално разположена тъмна лента.

- Златна - тази тетра има характерен златист цвят, откъдето идва и името.

- Диамант - рибката е сива на цвят, но на светлината нейните люспи искрят и наподобяват скъпоценен камък.

Диамантена тетра
Снимка: Tommy_Rau/pixabay.com

- Огнена - жълто-оранжева като пламък, тази рибка има ярка червена ивица, по която се познава.

- Червена тетра - има глава в жълтеникав цвят, но тялото постепенно преминава в червено.

- Колумбийска - възрастните са около 7 сантиметра, имат червени перки, син корем със зелен оттенък. Рибката е със сини очи.

- Черна тетра - тялото на този вид е силно сплескано и с широки перки. Виждат се 2 тъмни ивици на тялото. Има и вид черна тетра, променена селективно. Има перки като воал.

- Тетра кардинал - долната част на тялото на този вид е ярко червена, горната е неоново синя.

- Неонова тетра - неоновите рибки са по-дълги от кардиналните и са много интензивно оцветени, иначе доста си приличат външно.

Грижи за рибка тетра

Тъй като това са стадни риби, в аквариума също трябва да са група от 8-10 екземпляра. За тях е нужен аквариум от 60 литра.

Вода - слабо киселата и нетвърда вода е идеална за тях и трябва да се подменя всяка седмица на 15 процента. За да се поддържа температура от 22-23 градуса е нужен термометър и регулатор на температурата в аквариума, както и филтър и аератор.

Осветление в аквариума - то е важен елемент от грижата, защото от него зависи цветя на рибките. Дифузната светлина е тази, която им трябва. При слабо осветяване люспите и перките остават ярки. Те обичат финия чакъл на дъното на съда, но камъните и черупките не са добра идея, защото променят параметрите на водата.

Растения в акварума - рибките тетра не ядат зелените растения в аквариума. Не са взискателни към това, което ги заобикаля, затова яванският мъх, роголистника, папратите, плаващата ричия са добри варианти.

Хранене на рибки тетри

Неонова тетра

Това са всеядни рибки. Жива, замразена или суха храна е избор на аквариста. Подходящата им храна са червейчетата, сухият фураж, каймата, броколите и спанака, водните бълхи, овесените люспи, праха от яйчен жълтък и други. Ракообразната дафния им е любима храна. Нуждаят се от богата и балансирана храна за рибки, за да бъдат здрави рибките.

Размножаване на рибки тетри

Пубертетът при тетрите настъпва на 6-11 месеца. Хвърлят хайвер по всяко време на годината. Седмица преди това женската трябва да се отдели и да се храни с протеини. Родителските инстинкти у рибата не са развити, те изяждат малките си, свои и чужди. Една рибка може да даде до 150 яйца на един път.

За да се стимулира размножаването на тетрите е нужно да се сменя често водата, да се вдигне температурата и да има достатъчно място в аквариума.

Малките се излюпват от 3 до 5 дни след като хайверът е хвърлен. Те трябва да се отделят и да се хранят с прахообразна храна 3 пъти на ден. След месец малките ще се оцветят като възрастни.

Съвместимост на тетрите с други видове

Тетрите са миролюбиви рибки и могат да си партнират в аквариума с други миролюбиви рибки като гупи, коридорас, рибки зебри и други стадни дребни аквариумни рибки. Някои от видовете тетри обаче тормозят други обитатели на аквариума и затова е нужно навиците на всеки вид да са известни, за да се съчетаят подходящо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest