miau.bg»Статии»Мъници»Мишки»Съвети при отглеждане на бяла мишка

Съвети при отглеждане на бяла мишка

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k838
Съвети при отглеждане на бяла мишка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Белите мишки са любознателни и приветливи домашни любимци с джобни размери. С подходящи грижи те ще забавляват семейството ви часове наред.

Мишките се отглеждат като домашни любимци повече от хиляда и петстотин години. Съществуват изложби за мишки, както има изложби за породи кучета, коне и котки.

Необходимо оборудване за отглеждане на бели мишки

При отглеждане на бяла мишка ще ви трябват специална клетка за гризачи, купички за храна, поилка, играчки, постелка за клетката, колело за упражнения и скривалище за гризачи.

Клетка за мишка със здрава пластмасова основа и решетки е идеална. Пластмасовата основа трябва да се издига отстрани на поне четири или пет сантиметра, за да държи стърготините на мишките вътре, а решетките не трябва да са на по-голямо разстояние от един сантиметър, за да задържат мишката вътре. 

Купете колкото можете по-голяма клетка за бяла мишка, като се уверите, че тя е най-малко 30 см висока, 30 см широка и 45 см дълга. По-голямото пространство е по-добро решение, когато искате да осигурите добри грижи за мишката.

Липсата на вентилация може да разболее гризача, защото се натрупва амоняк. Липсата на вентилация също прави заграждението по-топло. Това не е хубаво през лятото. По-трудно става да поддържате дъното на клетката за мишки чисто.

За скривалище на мишката можете да си купите атрактивни малки куполни къщички или дървени колибки, или да дадете на белите мишки малка картонена кутия, но без мастило върху нея. Те се нуждаят от тъмно и сухо място, където да се скрият и да спят.

Почти всички мишки харесват колелата за упражнения. Вероятно бихте предположили, че малкото съоръжение би било по-добре за мишките, защото те са малки, но по-голямото колело е по-подходящ избор. Животното трябва да може да тича, без да се огъва назад. Изберете твърдо пластмасово колело. Те са много по-безопасни от телените. 

Хранене на бяла мишка

Уверете се, че вашата мишка има чиста вода на разположение през целия ден. Сменяйте водата ѝ всеки ден. Мишките са мънички и бързо се дехидратират.

По-лесно и по-безопасно е да купите качествена храна за хамстери за бялата си мишка. Мишките ядат повече, отколкото бихте очаквали за размера им, така че се уверете, че пресните гранули са винаги на разположение за тях. Парче кучешка бисквита е подходящо лакомство за бели мишки няколко пъти седмично. 

Малки парченца ябълка или морков, няколко парченца неподсладена зърнена закуска и някои парченца суха котешка храна са вкусни и хранителни продукти, които да допълнят диетата на бялата мишка. 

Между другото, повечето мишки не харесват сиренето и то не е особено полезно за тях. Ако откриете, че вашите любимци имат интерес към чедър или бри, едно малко парче веднъж или два пъти седмично е добре за лакомство.

Мишките са страхотни домашни любимци за домове с деца, но на малчуганите не бива да се позволява да си играят с с животните, без възрастен да ги наблюдава. Също така е важно да измиете ръцете си преди и след игра с бяла мишка.

Ако в дома ви има други домашни любимци, дръжте мишките си безопасно далеч от животни, които биха могли да ги помислят за плячка. Това включва котки, порове, кучета, змии и плъхове.

Пазете мишките от пряка слънчева светлина и течения. През лятото може да се наложи да поставите пакет с лед от едната страна на клетката, за да могат мишките да се охлаждат. 

Игра с бяла мишка

Най-важната част от играта с домашна бяла мишка е привикването на домашния любимец да седи в ръката ви. Дайте на новите си мишки няколко дни или седмица да се настанят в новия си дом, преди да започнете да ги докосвате. Ако трябва да ги вземете преди това, използвайте хартиена чаша.

След като се настанят, спуснете ръката си в клетката и изчакайте мишките да дойдат при вас. Оставете ги да подушат и да разследват. Повторете това няколко пъти. Не ги хващайте директно отгоре, защото те асоциират това поведение с летящите хищници, които се спускат рязко от небето и ги сграбчват.

Когато мишката се качи на ръката ви, оставете я да се разходи там. След като тя направи това няколко пъти, вдигнете малко ръката си. Ако тя изпадне в паника, спуснете ръка отново. След като ѝ е удобно да ходи по ръката ви, можете да я оставите да се изкачва по раменете ви и т.н.

Не забравяйте, че бялата мишка може да мине през всяка дупка, през която може да си прокара главата, така че бъдете внимателни за пролуките под вратите и шкафовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest