miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Интересни и важни факти за отглеждането на игуани

Интересни и важни факти за отглеждането на игуани

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k735
Интересни факти за игуаните

Игуаните са големи гущери и екзотични домашни любимци. Все повече хора мечтаят да отглеждат игуана, но знаят ли как да се грижат за нея? Ето няколко интересни и важни факти за игуаните.

Те могат да се видят да се движат по растителните видове на Карибите и Централна и Южна Америка. Също така могат да се открият в Хавай, Тексас и Вирджински острови.

Ако се отглеждат при подходящи условия на околната среда и се хранят по правилния начин, тези влечуги могат да са чудесни домашни другари. Особено за домакинства с по-големи деца, биха били правилен избор за животинче.

Игуаните живеят дълго. Игуаните са много големи гущери, които могат да живеят двадесет или повече години при отглеждане като любимец. Мъжките игуани са значително по-едри от женските. Някои игуани могат да са повече от 15 кг.

По тази причина е добре да имате голямо пространство, където ще отглеждате животното, за да може то да се движи и обръща спокойно.

Докато младите екземпляри могат да бъдат разположени в аквариуми, с напредването на годините стават все по-едрички и тогава трябва да бъдат преместени в затворена зона или малка стая, където условия като температура на въздуха, влажността и ултравиолетовата светлина могат да са проверявани редовно.

Игуана

Заграждението за игуана трябва да е поне два пъти по-дълго от игуаната.

Игуаните харесват влажен въздух и високи температури. За да се чувстват добре, трябва винаги да се грижите за средата им.

Игуаните имат нужда от светлина. Подобно на много други представители на вида си, игуаните се чувстват най-добре с ултравиолетова светлина за витамин Д.

Ултравиолетовата светлината не може да се усвои през стъкла, затова животните имат нужда от специално осветление. Вътрешните UV крушки трябва да се подменят на половин година.

Игуаните, настанени на закрито без UV светлина, могат да се окажат с меки кости, които се огъват и чупят при по-резки движение.

Ето защо всички игуани трябва да бъдат прегледани от ветеринарен специалист при вземането им у дома като домашен любимец. А след това минимум на половин година да се водят на преглед при зооспециалисти.

Игуаните сменят кожите си, подобно на змиите. Докато растат, игуаните ще свалят кожата си и ще продължат да го правят през целия си живот. Обърнете внимание, че при подрастващите екземпляри кожите се отделят няколко пъти годишно, а по-само веднъж годишно.

Отглеждане на игуана

Игуаните обичат зеленчуци. Игуаните са тревопасни животни, които ядат предимно зеленчуци и плодове в природата хапват случайно насекомо, охлюв или яйце на птици.

Игуаните, отглеждани в домашни условия, трябва да се хранят с минимално количество животински протеини, тъй това може да е вредно за здравето им.

Игуаните трябва да се хранят с различни тъмни листни зеленчуци, освен това с ряпа и глухарчета; маруля и зеле.

Други зеленчуци, като зелен фасул, грах, моркови, тикви и чушки, трябва да бъдат в менюто на игуаните, заедно с по-малко количество плодове, като манго, папая, ябълки, банан и плодове. Разнообразната вегетарианска диета е от решаващо значение за поддържането на здравето на игунаите, посочват от Vetstreet.

Опашката на игуаната може да се отдели. Това се случва, когато животното е в капан и иска да се освободи. Също може да се случи при бой между игуани. Ако опашката се отчупи, тя може да порасне отново, особено ако игуаната е млада, здрава и все още расте.

Грижи за игуаните

Новата опашка обикновено е по-гладка, по-тясна и по-тъмна от първата опашка. По-старите игуани при лоша диета с травматични прекъсвания на опашката в някои случаи не възстановяват опашките си.

Игуаните си общуват по интересен начин. Въпреки че всъщност не използват словесен език, за да общуват, игуаните мърдат кожни гънки и кожни израстъци, както и движат главите си по специфичен начин.

Игуаните могат да разпознаят собственика си. Много хора, които не са запознати с отглеждането на игуаните, не го осъзнават, но тези домашни любимци абсолютно разпознават собствениците си по изображение и звук. Игуаните имат много остро зрение и ясно виждат своите собственици и ги разпознават.

Игуаните също чуват добре. Да, те няма как пристигнат при вас като повикано куче, но отлично знаят кой се грижи за тях, тъй като познават звуците на този човек и образа му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest