Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Никога не храни котката си с тези човешки храни!

Никога не храни котката си с тези човешки храни!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Не храни котката си с тези човешки храни

Със сигурност сте изпадали в положение, в което си хапвате сладко и котката ви гледа с огромните си очи, очаквайки да споделите с нея лакомството си. Но трябва да знаете, че някои от любимите ни вкусотии са неподходящи за домашни любимци. Никога не хранете котката си с тези човешки храни!

Чесън и лук

Чесънът и лукът съдържат химикали, които могат да увредят червените кръвни клетки при котки и кучета. Подлагането на термична обработка на тези храни не намалява тяхната потенциална токсичност, тъй като те се запазват.

Уверете се, че сте прочели внимателно етикетите на храните; пресни или сготвени. Дори прахообразен чесън /лук в малки дози може да бъде опасна храна за котки.

Сурови яйца

Котките се нуждаят от значително повече протеини, отколкото кучетата, поради видовите разлики. Суровите яйца обаче могат да ги изложат на салмонела или да доведат до възпаления. Безопасно е да сервирате варени яйца на вашето коте - но само по повод и само в малки количества.

Кости

Тъй като костите могат да се натрошат, те могат да накарат котката ви да се задави, както и да блокират чревния тракт. Ако костта нарани червата на котката, това е истинско спешно състояние, което може да изисква операция.

Сурово месо на котката

Сланина

Въпреки че котките се нуждаят от определени незаменими аминокиселини, които се намират само в месото, храненето на котката със сланина не е безопасен начин да се опитате да ги осигурите. Храненето на котките с такава мазнина може да доведе до стомашно-чревни разстройства.

Храни и напитки с кофеин

Кофеинът може да причини проблеми като повишен сърдечен ритъм и възбуда при вашето коте. Затова пазете котката си далеч от кафе, сода и чай, както и шоколад - особено горчив шоколад.

Прясно мляко и млечни продукти

Въпреки че някои котки обичат да пробват мляко, те невинаги могат да го усвоят без диария при котките. Това е така, защото храносмилателният тракт на котката е донякъде уязвим към лактоза, след като котката достигне зряла възраст. Даването на мляко на котката може да ѝ причини стомашни неразположения и да допринесе за затлъстяването.

Човешки храни, вредни за котките

Консервирани храни

Въпреки че няма нищо лошо да дадете късче консервирана риба тон в собствен сос на котката си, трябва да се помни, че в големи количества човешката храна, добавена към обичайната котешка храна, може да причини затлъстяване при котките. Същото се отнася до сирене, кашкавали и др.

Помнете, че неподходящите храни за котки могат да навредят на крехкото котешко здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest